Zelenszkij bejelentette, szerinte milyen forgatókönyv vezet el a 3. világháborúhoz

“Amennyiben csak egy százaléknyi esély is van arra, hogy véget vessünk a háborúnak, meg kell ragadnunk azt” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN-nek.

Világossá tette: a párbeszéd az egyetlen kiút a konfliktusból, és csak az vezethet el biztonsági garanciákhoz Ukrajna számára.

Ugyanakkor határozottan elutasított bizonyos engedményeket, így a többi között a kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki szeparatista régiók függetlenségének elismerését.

Közölte: a fegyvernyugvási egyezménynek tartalmaznia kell, hogy Ukrajna nem veszíti el szuverenitását és területi épségét.

Zelenszkij kiemelte azt is, hogy minden tárgyalási formátumot és lehetőséget meg kell ragadni a párbeszédre Putyinnal, mert “ha mindez kudarcot vall, akkor ez egy harmadik világháború”.

Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz, tekintettel arra, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök számos erőfeszítést tett a két ország közötti közvetítésben – közölte vasárnap esti videóüzenetében az ukrán elnök.

“Természetesen Izraelnek is megvannak a saját érdekei, stratégiája állampolgárai védelmére. Megértéssel vagyunk ez iránt” – mondta Zelenszkij.

“Izrael miniszterelnöke, Bennett úr próbál lehetőséget találni a tárgyalásokra. És mi ezért hálásak vagyunk.

Hálásak vagyunk erőfeszítéseiért, hogy előbb vagy utóbb tárgyalásokat kezdhessünk Oroszországgal, talán Jeruzsálemben.

Az a legmegfelelőbb hely a békére. Már amennyiben ez lehetséges volna” – jelentette ki az ukrán elnök.

Az utóbbi héten Bennett fokozta arra irányuló erőfeszítéseit, hogy tárgyalóasztalhoz hívja a feleket.

E célból több alkalommal is egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és az ukrán elnökkel is.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: részben MTI)