Zacher Gábor: “A magánegészségügy él, virul, dolgozik” – mellnagyobbítás helyett inkább mentsenek életeket az orvosok

“Kicsit fáradt vagyok, mert az elmúlt 24 óra a mentőszolgálatnál telt a rohamkocsin. Pont tegnap is 2 olyan beteg volt, akit lélegeztetőgépre tettünk már a helyszínen” – kezdte az interjút Zacher Gábor.

Pátria rádióban egy 25 perces beszélgetést készítettek a szakemberrel, aki elmondta: az egészségügy kitart, de egyértelműen hiány van mentőautókból, ezért vidékről jönnek fel autók kisegíteni a fővárost. Ezzel együtt mindenkit megnyugtatott: “Nem fogjuk engedni, hogy bedőljön a történet.”

Zacher Gábor, aki a mentőzés mellett a hatvani kórházban is dolgozik sürgősségi szakorvosként elmondta, az egészségügyi dolgozók rettentően fáradtak, az utolsó utáni erőtartalékaikat veszik elő.

A hatvani kórházban a betegek rendelkezésére álló 120 ágy már megtelt. Emiatt folyamatosan sakkozni kell a helyekkel, ami gyakran azt jelenti, hogy a Covid-koordinátorokkal folyamatosan egyeztetnek arról, melyik kórházban van szabad ágy, hova érkezhetnek új betegek. Ebből kifolyólag ma már nem aszerint kerül be valaki egy kórházba, hogy melyik területi egységhez tartozik az illető, gyakran 30-40 kilométert is kell utazni egy-egy beteggel.

Az lenne az ideális, ha egy-egy nővér maximum három beteget látna el, ehelyett a legtöbb esetben öt-hat beteg jut rájuk. Zacher Gábor még rosszabbnak tartja az orvosok helyzetét: egy-egy orvosra ma már 10-12 lélegeztetőgépen lévő beteg jut, mert „nem tudunk több orvost leakasztani”.

Zacher érdekesnek tartja, hogy “a magánegészségügy él, virul, dolgozik”, szerinte ebben a helyzetben a mellimplantátumos műtétek helyett jobb lenne, ha az orvosok inkább a koronavírusos betegek életét mentenék.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!