Volodimir Klicsko: “A boksz sport, ez háború – amíg most veled beszélgetek, ártatlan…”

Az ukrán fővárost már lakóinak mintegy fele elhagyta – mondta el Vitalij Klicsko kijevi polgármester, Volodimir Klicsko bátyja csütörtökön egy televíziós műsorban, amelyet ukrán csatornák azonos időben közvetítettek.

A városvezető egyúttal hangsúlyozta, hogy Kijev jól védett, “olyanná vált, mint egy erődítmény”.

“Az oroszok kulcsfontosságú célja Kijev bekerítése, hogy megdöntsék a kormányt. A mi fiaink azonban meghiúsítják ezeket a terveket” – hangoztatta Klicsko.

Hozzátette, hogy a kijevi területvédelmi alakulathoz különböző szakmák képviselői – köztük zenészek és színészek – is csatlakoztak.

A területvédelmi alakulatokat – amelyekbe bárki beléphet, aki kész megvédeni az országot – Ukrajnában még az orosz támadások kezdete előtt elkezdték országszerte felállítani a településeken, a polgári ellenállásról tavaly elfogadott törvény alapján.

A polgármester elmondta, hogy a legfrissebb becslések szerint minden második kijevi polgár elhagyta a várost, s jelenleg valamivel kevesebb, mint kétmillió fővárosi lakos van Kijevben.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy sokan kimenekítik a családjukat Kijevből, de ők maguk visszatérnek. Hangsúlyozta: a lényeg az, hogy az emberek összetartanak.

Vitalij Klicsko öccse, Volodimir bátyjához hasonlóan szintén profi bokszoló.

A zsinórban 19 világbajnoki címet nyerő sportoló 2015-ben vonult vissza az élsporttól, élete legnagyobb küzdelmét pedig hetek óta hazája, Ukrajna oldalán vívja, Vitalij Klicskóval együtt.

“A boksz sport – ez háború, és a népünk haldoklik. Az alatt amíg veled beszélgetek, ártatlan nők, gyerekek és civilek halhatnak meg a bombázások vagy rakétatámadások következtében. Ez a háború rémisztő valósága.

Az emberek azt mondják, ez életem legnagyobb harca, és nagyon szomorú felismerni, hogy mennyire ijesztő a háború” – mondta a brit Mirror című lap újságírójának az egykori bokszoló, Volodimir Klicsko

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: részben MTI, kiemelt kép: EPA)