Vettél ilyen virslit? Meg ne edd, vidd vissza! Agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozhat!

Sajnos újabb, az emberi egészségre súlyosan veszélyes hústerméket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Visszahívta a forgalomból a Baromfirudacska 1000 g elnevezésű terméket az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és a szállító Merian Foods Élelmiszeripari Kft. listeria monocytogenes baktérium esetleges jelenléte miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a visszahívás kizárólag a 2023.06.12. minőségmegőrzési idejű, L1132.BB.3.4. tételszámú Baromfirudacska 1000 g termékre vonatkozik.

Az érintett termék bármelyik Aldi üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

A termékvisszahívás oka, a Listeria monocytogenes esetleges jelenléte. A Nébih oldalán azt írták, a baktérium hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet.

Az emberi megbetegedéseknél lényeges szerepet játszik az immunrendszer állapota, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat.

Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat – olvasható a Nébih honlapján.

Íme egy kép a termékről. A minőségmegőrzési időt kell nézni, a 2023.06.12-n lejáró terméknél áll fenn a veszély.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(A kiemelt kép illusztráció)