Tíz súlyos hiba, amit sokan elkövetnek hőszigeteléskor: nagy árat fizetnek érte

Tekintsétek meg a most bemutatásra kerülő 10 hibát, amelyeket az emberek a leggyakrabban elkövetnek a hőszigetelés folyamán és tanuljatok belőle, kövessétek a szakemberek tanácsait.

1. A hőszigetelő anyag mennyisége

Minden háznál más és más a hőszigetelésre használt anyag mennyisége, pl. egy 30 cm vastagságú betontéglából épült háznál elég 5 cm vastagságú szigetelőanyag, míg a téglából készült háznál előfordulhat, hogy a 10 cm vastagságú szigetelőanyag sem elegendő. Minden attól függ, hogy milyen anyagokból épült az adott ház és milyen vastagak a falai.

2. Beltéri szigetelés

Sokan azt gondolják, hogy ahhoz, hogy a lakásban meleg legyen a falakat belülről kell szigetelni, ezért itt két probléma is fennáll. Először is ebben az esetben a fal külső részén kondenzációs problémák léphetnek fel, amely egy bizonyos idő elteltével azt válthatja ki, hogy a belső falak penészesek lesznek, másodszor pedig csak a levegő melegszik a lakásban nem pedig a fal. Más szóval, ha 1 percre kinyitjuk az ablakot a meleg távozik a szobából. Abban az esetben ha a falak kívülről vannak szigetelve, akkor tartják a meleget.

3. Hibás rögzítés

A csavaros műanyag horgonyok hiánya vagy a rossz minőségű ragasztó használata, de akár a helytelenül elvégzett munka egy idő után problémát okoz, még akkor is ha az adott munka elvégzésekor úgy gondoljuk, hogy pénzt spórolhatunk. Minden hőszigetelő anyag felhasználásának meg van a saját technikája, amelyet követnünk kell.

4. Ne hagyjuk figyelmen kívül a talapzatot

Sokan azt hiszik, hogy a talapzat és a szigetelése között nincs összefüggés, márpedig ez nem így van. A régi építésű házak esetében gyakran vizesek a falak, ilyenkor néha elengedhetetlen a talapzat utólagos szigetelése.

5. Az elvégzendő munka pontossága

A hőszigetelésre használt elemeket a legnagyobb pontossággal, egyenesen kell felrakni. Nem lehet rés az elemek között, mert csökkenhet a hőszigetelés minősége. Figyeljünk oda erre a dologra és nézzük át alaposan az elvégzett munkát.

6. Előkészítő műveletek, nem megfelelően elvégezve

Az alapozó felvitele a falra nagyon fontos dolog, a hőszigetelés előkészítésénél.

7. Hőszigetelés elvégzése tapasztalat nélkül

Ne spóroljunk a munkadíjon, ha hőszigeteltetni akarjuk az otthonunkat és nem értünk hozzá. Az anyagok és a munkafázisok megkövetelik egy adott technológia követését és azok az emberek akik nem értenek hozzá több kárt okoznak, mint hasznot.

8. Hívjunk szakembert

Ha a következő hirdetéssel találkoztok “Gyorsan és olcsón” akkor jobb ha nem is veszitek figyelembe. Olyan szakembereket kell választani a munka elvégzésére, akik értenek ehhez a munkához, időt és energiát nem spórolva dolgoznak. Csak tapasztalt és megbízható szakembereket érdemes választani. Sajnos sok a léhűtő, akiket nem könnyű kiszűrni. Ha nem megfelelő szakembert választottál, azt valószínűleg már az első – második nap észre fogod venni.

9. Ellenőrizzük az elvégzett munka minőségét

Bármennyire is megbízunk abban a szakemberben akivel a hőszigetelést végeztetjük, akkor is ellenőrizzük a munkáját, minden elvégzett fázis után. Tartsuk magunkat az általunk elképzelt tervhez és tegyünk fel kérdéseket, egy jó szakember a legapróbb részletekre is tud válaszolni. Mindig olyan alapanyagot vásároljunk amely megfelelő, ezen ne spóroljunk.

10. A szerződés fontos

Nehogy azt higgyétek, hogy minden szerződés egyforma és nincs jelentősége. A kevésbé megbízható cégek mindig olyan szerződést készítenek, amely az ő előnyüket szolgálja. A megbízható cégek pedig tisztelik az ügyfeleket és olyan szerződést készítenek amely megfelelő az ügyfél számára is. Mindig olvassuk el figyelmesen mit írunk alá.

Még néhány hasznos tanács

  • A hőszigetelő anyag a kültéri fal legkevesebb 60%-át be kell fedje.
  • A háló, amely a hőszigetelő anyagra kerül, ragasztóval kell legyen rögzítve, nem más anyaggal.
  • A legalkalmasabb kinti hőmérséklet az ilyen munka elvégzésére +5…+25 fok és enyhe szél.

Oszd meg, hogy mások is láthassák! 

(Forrás: ketkes.com)