Tiltakozik a román külügy Orbán Viktor sálja miatt: a horvát elnök viszont meglepőt mondott

A Transindex hírügynökség arról ír, hogy a román külügy szerint a magyar miniszterelnök gesztusa „nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal.

Azzal a partnerséggel, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult”.

A románok közölték, hogy elfogadhatatlannak tartanak mindenfajta revizionista megnyilvánulást, bármilyen formát is öltsön az, hiszen ellentétes a valósággal.

Valamint Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak kiépítése érdekében tett kölcsönös vállalásaival, nevezetesen az 1996. szeptember 16-án Temesváron aláírt jószomszédi viszonyról szóló szerződéssel, illetve a két évtizede elfogadott Stratégiai Partnerséggel – tudósít a 444.hu.

Az Index arról ír, hogy Andrej Plenkovics horvát kormányfő nem látta azt a videót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország” sálat visel.

„Ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni.

Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció” – jelentette ki a horvát miniszterelnök.

A horvát elnök azonban meglepőt nyilatkozott: Zoran Milanovics államfő hétfőn kijelentette, hogy a hivatalosan Zágrábnak nem kellene reagálnia erre a lépésre.

„Ezen csak nevetni tudok. A szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb” – mondta Milanovics.

Itt a videó, amiben jól látszik Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!