Teljesen megőrül vasárnap az időjárás: szélvihar, felhőszakadás, napsütés, hőség, minden lesz ma, erre számíts

Vasárnap szinte az összes arcát meg fogja mutatni az időjárás. Napsütés, hőség, szél, eső, villámlás, dörgés, minden lesz ma.

Hajnalban és a reggeli órákban sokfelé záporra, zivatarra ébredtek az emberek. Kis szünet után délutánra ismét eseménydússá válik az időjárás. Ezt írja az Országos Meteorológiai Szolgálat:

“A nap második felében északnyugat felől hidegfront vonul át felettünk. A front előtt és a fronton sokfelé alakul ki zivatar. A déli órákig ezeket inkább csak intenzív csapadék (5-25, néhol esetleg > 25 mm), átmeneti szélerősödés (45-70 km/h) és jégeső (jellemzően < 2-3 cm) kísérheti. Már ezek a zivatarok is rendszerbe szerveződhetnek.

Elsősorban délután és este gyorsan áthelyeződő heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket károkozó szélvihar (> 90-100 km/h), nagyméretű jég (2-5, néhol akár > 5 cm) kísérhet. Helyenként nagy mennyiségű csapadék (10-30, néhol > 30 mm) is hullhat a zivatarfelhőkből. Van esély rá, hogy a zivatarok délután is rendszerbe szerveződjenek, ezen zivatarrendszerek elsődleges veszélyforrása főként az ország keleti felén a károkozó szélvihar (> 100-110 km/h) lehet. Megj.: A helyzet függvényében piros fokozatú zivatar riasztás is előfordulhat.

A késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány (nem heves) zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

A front előtt a délnyugatira forduló szelet főként a Dunántúlon viharos (ált. 60-70, néhol esetleg 70-75 km/h) lökések kísérhetik zivatartól függetlenül.”

Hétfőn már se erős szélre, se jelentős zivatarokra nem kell készülni.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!