Talált egy kóbor kutyát a 24 éves ápolónő, játszani kezdett vele: felelőtlenségének végzetes következményei lettek

Brigitte Kallestad norvég ápolónő a barátaival nyaralt a Fülöp-szigeteken. Ott találkozott egy kutyával. Amikor játszott a kutyussal, Brigitte apró karcolásokat és harapásnyomokat szerzett tőle – ekkor még nem gondolta, hogy ennek végzetes következménye lesz.

Az egészségügyben dolgozó Birgitte először nem érzékelt semmit, csupán Norvégiába való hazatérése után kezdte rosszul érezni magát két hónappal az eset után. Hihetetlennek tűnik? Igen, mi is így gondoltuk.

Birgitte végül abban a kórházban hunyt el, ahol maga is dolgozott.

Körülbelül 3-12 hetes lappangási időszak után jelennek meg a veszettség tünetei: szorongás, fejfájás, láz, izomgörcs és hallucinációk. Ha ezek a tünetek kifejlődtek, a betegség valószínűleg már gyógyíthatatlan.

A veszettség azonban oltással megelőzhető! A veszettséget kezelni lehet, ám ha kezeletlen marad, akkor életveszélyes fertőzést okoz az agyban és az idegrendszerben.

A lappangási időt befolyásolja a harapás helye, annak a központi idegrendszertől való távolsága, mivel a vírus az idegpályákon halad a központi idegrendszer felé, illetve az idegsejtekben képes nagymértékben elszaporodni.

Brigitte családja most mindenkit figyelmeztet: Ha megharap egy ismeretlen állat, akkor azonnal fertőtlenítsd a sebet és fordulj orvoshoz!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!