Szlávik János elárulta, kik lehetnek akár több évig is védettek a járvánnyal szemben

Szlávik János infektológus főorvos a Mokka vendégeként felhívta a figyelmet, hogy a járvány 4. hullámának erősödése miatt egye többen szorulnak kórházi kezelésre. A kórházban lévők nagy többsége az oltatlanok közül kerül ki.

“Valóban egyre többen kerülnek kórházba, és sok köztük, aki nincs beoltva, de azt tudni kell, hogy a delta variáns megfertőzi azokat is – ritkán –, akik be vannak oltva. Csakhogy enyhe tünetekkel zajlik náluk a betegség, ezért jó az oltás.” És hogy mit jelent az enyhe tünet? A szakember ezt is megválaszolta:

“Észre sem veszi. Vagy tünetmentes, vagy náthás, folyik az orra, kicsit fáj a torka, fáj a feje, gyengébb, nincs kedve dolgozni menni, mert annyira fáradt. Klasszikus tünetei vannak, de azért azt tudni kell, hogy súlyosan tényleg csak azokat betegíti meg, akik nincsenek beoltva. Nagyon-nagyon ritka, hogy egy oltott ember súlyos állapotban kerüljön kórházba.”

Kik lehetnek védettebbek? Akik oltottak, akik átestek a betegségen, vagy akik átestek és oltottak? – hangzott a következő kérdés.

Szlávik János hangsúlyozta: „A legnagyobb védelmet az átesett és oltott jelenti. Nem is merik a tudósok kijelenteni, de azt mondják, hogy aki átesett és oltott, az akár hosszú ideig tartó védettséget is szerezhet, akár több évig tartó védettséget.”

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!