Szijjártó Péter: “Nem érdekel, hogy mit gondolnak Brüsszelben arról, amit…”

Magyarország kormánya felháborítónak tartja és határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz narratívát használná az európai uniós szankciók kapcsán – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az EU-s külügyi tanácsülés szünetében, hogy az ukrajnai eseményekről és azok kihatásáról “érzelmektől túlfűtött, ideologikus vita zajlott, ahol a józan észnek és a racionalitásnak nem sok terepe maradt”.

“Felesleges és mesterségesen kialakított versenynek” nevezte azt az összevetést, hogy az Európai Unió elegendő támogatást nyújt-e Ukrajnának az Egyesült Államokhoz képest.

Ennek kapcsán rámutatott, nincs olyan gazdaság a világon, amely a szankcióktól annyira szenvedne, mint az EU, ahol az egekbe szökött az infláció. “És azt is pontosan tudjuk természetesen, hogy ebből ki az, aki profitál” – mondta.

Szavai szerint az elrendelt büntetőintézkedések ráadásul legkevésbé sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem segítettek hamarabb véget vetni a háborúnak, azonban hétfőn már voltak, akik “ennek az érvelésnek a meglétét is vitatták”.

Szijjártó Péter kiemelte: az esetleges kilencedik szankciós csomagról szóló vitában “egyesek egészen odáig elmentek, hogy azt mondták, hogy akik arról beszélnek, hogy a szankciók nem működnek, azok az orosz narratívát használják”.

“Ez felháborító, ezt a lehető leghatározottabban vissza kell utasítani” – hangsúlyozta.

“Lehet, hogy ezt mások nem értik, de minket nem érdekel, hogy mit gondolnak az oroszok arról, amit mondunk. Az sem érdekel, hogy mit gondolnak Brüsszelben arról, amit mondunk és gondolunk. Minket egy dolog érdekel, hogy a saját nemzeti érdekeinken keresztül tudjunk nézni minden létező kérdést” – húzta alá.

“Igenis két lábbal kell állni a földön (…) Igenis látni kell, hogy a szankciók rendkívüli károkat okoznak az európai gazdaság működésének” – vélekedett.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)