Rusvai Miklós elmondta, kik azok, akiknek különösen ajánlott maszkot viselniük

A napokban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez annak érdekében, hogy az önkormányzatok szabadon dönthessenek a maszkviselési szabályokról.

Az ATV Híradó megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, és az alábbi választ kapták a kormány álláspontjáról a maszkviseléssel kapcsolatban:

“A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet, és az előző hullámokkal szemben, ma már van vakcina és a lakosság 60%-a védett. Emellett a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor) emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti”.

Blikk megkérdezte Rusvai Miklós virológust, hogy neki mi az álláspontja a maszkviselésről. A szakember elárulta, kiknek ajánlja különösen a maszk hordását:

“Elsősorban a rizikócsoportokba tartozóknak: időseknek, főleg akkor, ha oltatlanok. Másodsorban mindenkinek, aki oltatlan, középkorúaknak és fiataloknak is. Továbbá ezen belül a rizikóbetegségben szenvedőknek, amilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a jelentős túlsúly” – mondta Rusvai. “Elsősorban olyan helyeken, ahol nagy a népsűrűség, ahol másfél méteren belül tartózkodhat valaki. Például bevásárlóközpontokban, tömegközlekedésben” – tette hozzá a szakember.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép: RTL Klub)