Rusvai Miklós elárulta, mely háziállatok fogékonyak leginkább a koronavírus-fertőzésre

Rusvai Miklós nem csupán víruskutató, hanem állatorvos is. A szakember az  InfoRádiónak nyilatkozott arról, hogy egyes háziállatok mennyire hajlamosak arra, hogy elkapják a koronavírus-fertőzést.

“A kutyák és a macskák fogékonyak a koronavírus-fertőzésre, de nem adják tovább a vírust az embernek” – szögezte le Rusvai Miklós, majd így folytatta:

“Arra nem volt még példa, hogy kedvtelésből tartott állatról ember fertőződött volna” – nyugtatott meg mindenkit a szakember.

Rusvai Miklós hozzátette: a gazdasági haszonállatok – sertés, szarvasmarha, baromfi, ló – nem fogékonyak, de a főemlősök és a nagymacskák is megfertőződhetnek.

“A gorillák fogékonyak, őket immunizálják is bizonyos esetekben, illetve a tigris, a hópárduc és az oroszlán is.”

A szakember szerint a nyércek megbetegedése adhat okot aggodalomra, mert bizonyítottan vissza tudják fertőzni az embert: “Dániában a farmokon a nyércek fertőződtek a gondozóktól, a nyércekben mutálódott a vírus, utána ez a mutáns visszafertőzte az embereket. Tehát ez az első állatfaj, amely bizonyítottan vissza tudja fertőzni az embert” – hangsúlyozta Rusvai Miklós.

Akik tehát kutyákat vagy macskákat tartanak, megnyugodhatnak, kis kedvenceik szerencsére nem adják tovább az embernek a fertőzést.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!