Pár hónap és vége az ingyenes Messengerezésnek mobilnettel

2023. március 31-ig az összes magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabás, tehát ezután fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettek a felhasználók akkor is, ha a díjcsomagjuk internetes keretét már kimerítették.

Hogy mit jelent mindez közérthetően? Vége az ingyenes facebookozásnak, messengerezésnek, whatsappozásnak.

A Telekom például már március 1-től kivezeti ezt a díjszabást.

“Az Európai Unió szabályozásban bekövetkezett változás miatt 2023. március 1-jétől a tematikus opcióink megszűnnek” – olvasható a Telekom tájékoztatójában.

A közlemény így folytatódik: “továbbá a mobil havi díjas díjcsomagjainkban elérhető olyan alkalmazások, amik a díjcsomagokban foglalt adatmennyiséget a saját tartalmukkal eddig nem csökkentették, mostantól csökkenteni fogják az adatkeretedet.

Ez azt jelenti, hogy a március 1-jétől ezeknek az alkalmazásoknak a használata minden esetben a mobil díjcsomagodhoz tartozó adatkeretedet csökkentik.

Az érintett szolgáltatások kivezetését az Európai Unió szabályozásában bekövetkezett változás indokolja, mely szabályrendszert a Telekomnak is teljesítenie kell.

A szolgáltatások kivezetését követően minden olyan esetben, ha a fenti alkalmazásokat használod a saját mobilinternetedről (például Facebookozol vagy épp Messegeren üzenetet írsz), az – a forgalmazott adatmennyiséggel azonos mértékben – csökkenti az adatkereted.

És hogy mit is jelent mindez a gyakorlatban? Azaz mennyi adathasználatot emészt fel a Facebookozás vagy az Instagramozás?

A Messengerben 100 üzenet elküldése még fel sem fog tűnni, mert csak 2 kilobájtnyi adatról van szó, a Facebook hírfolyam egyperces böngészése már 2 megabájt.

Egy perc instagramozás 20 megabájt adatmennyiséget is jelenthet, míg a Spotifyon egypercnyi zene meghallgatása átlagosan 5,6 megabájtot használ fel.

(Kép forrása: Magyar Telekom)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!