Öt órán át várt a mentőkre a súlyos rákbeteg néni, az eszméletét is elvesztette: kitálalt a botrányról

Szamosfalvi László és idős, rákbeteg keresztanyja botrányos esetről számoltak be az RTL Híradójának.

A tudósításban elhangzik, hogy a férfi mindennap meglátogatja 74 éves keresztanyját, aki áttétes tüdőrákkal küzd.

Hétfőn épp a szomszédai vigyáztak az asszonyra, amikor rosszul lett, hányni kezdett. László még a munkahelyéről hívott mentőt, a híváslistája szerint 14:58-kor.

Akkor azt mondták neki, csak ügyeletet tudnak küldeni egy-két óra múlva. Ezt hallva a férfi azonnal keresztanyjához sietett. Szörnyű állapotban találta az idős hölgyet:

“Mikor ideértem, akkor láttam, hogy ő sajnos nagyon rossz állapotban van, sokszor hányt. Egy korty vizet ivott, kijött belőle.

A Deadalon, a hányáscsillapító, a savlekötő minden kijött” – mondta Szamosfalvi László, aki hozzátette, keresztanyja „egyre gyengébb lett, úgyhogy felhívtam a mentőket, hogy nem tudunk várni az ügyeletre, nagyon rossz állapotban van, nagyon idős, nagyon gyenge, küldjék ki a mentőt.”

Ez a telefonja szerint háromnegyed négykor volt. Aztán vártak. Ám hiába, mert nem érkezett mentő.

“5 órakor újra telefonáltam, hogy hol van a mentő. Akkor azt mondták, hogy ők már nem találják a rendszerben, mert le lett mondva az ügyelet. Mondtam, hogy igen, le lett mondva, mert mentőt kértünk, olyan rossz állapotban van” – számolt be az idős asszony keresztfia.

Ezt követően tovább vártak. Az asszony egyre rosszabbul lett, keresztfia szerint az eszméletét is elvesztette. Megpróbálták kocsival kórházba vinni, de nem sikerült, nem bírt már felülni sem.

Este 7-kor, amikor a család újra telefonált, azt a választ kapták, hogy már kiment egy autó, de rossz címre és visszafordult. László azt mesélte, tehetetlennek érezte magát.

Látni azt, akit szerettünk, hogy remeg, nem tudja kinyitni a szemét, nem tud felülni, folyamatosan fogni kell előtte a vödröt, mert hány, ijesztő.

Még a kapukat is nyitva hagyták, és kiírták egy nagy papírra, hogy a mentőt várják, akik végül az első híváshoz képest több mint 5 óra múlva, este nyolc után értek a 13. kerületi címre.

Az RTL Híradó megkérdezte az Országos Mentőszolgálatot, hogy mi történt pontosan, miért akkor értek oda, de az adás kezdetéig nem válaszoltak. Később így kommentálták az esetet:

Az esetet alapellátási ügyeleti feladatként átadták a területi szolgáltatónak. Azután küldtek mentőt, hogy az ügyelet nem ment ki a címre. Azt is megjegyezték, hogy a fővárosi ügyeletek még nem részei az OMSZ által működtetett rendszernek.

A beteget kórházba vitték, életmentő beavatkozásra nem volt szükség. Azt írták, amikor közvetlen életveszély áll fenn, a mentők átlagosan alig több mint 9 perc alatt érnek a helyszínre.

Itt az RTL Híradó tudósítása:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!