Az orosz milliárdos figyelmeztette az egész világot: elárulta, mi várható a harcok elhúzódása esetén

A Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében Andrej Melnyicsenko orosz milliárdos egyértelműen fogalmazott és az egész világot figyelmeztette:

Globális élelmiszerválsággal kell számolni az ukrajnai harcok elhúzódása esetén!

Kiemelte, hogy a válság áldozata a mezőgazdaság is, a konfliktus miatt a műtrágya ára is egyre nő, így egyre kevesebben tudják megvásárolni.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt így is megtépázott ellátóláncra a háború újabb terheket ró, és emiatt a kevésbé fejlett országokban élelmiszerhiány alakulhat ki.

Ukrajna orosz inváziója után Melnyicsenko is felkerült az Európai Unió szankciós listájára, ennek keretében az olasz hatóságok lefoglalták a milliárdos Triesztben horgonyzó szuperjachtját is.

Az EuroChem Group műtrágyagyártó cég és a SUEK szénvállalat tulajdonosa a Forbes magazin szerint Oroszország hetedik leggazdagabb embere.

Ukrajna orosz inváziójának kezdete óta több orosz milliárdos emelte fel a szavát a harcok ellen, köztük Mihail Fridman, az Alfa-Bank társtulajdonosa, aki a LetterOne befektetési cég munkatársainak írt levelében kijelentette, mind az ukrán, mind az orosz néphez erősen kötődik, és a konfliktust mindkettő számára tragédiának tartja – olvasható az MTI tudósításában.

A magyar helyzetről szólva Kulik Zoltán, a takarmánygyártással foglalkozó Vitafort Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta:

A napraforgó piacán őrült tempóban emelkednek az árak. – Még el sem vetettük a napraforgót, de már most bőven 280 ezer forint felett van az új napraforgómag tonnánkénti ára.

Összehasonlításként tavaly – amikor szintén magasak voltak az árak – 120–140 ezer forintot kértek érte.

A sertéspiacon is megkezdődött az áremelkedés: Míg az élő sertésért három hete még csak 340 forintot fizettek a vágóhidak, ma már a kilónkénti ár eléri az 500 forintot.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: részben MTI)