Orbán Viktor: „Minden magyar családnak havi 181 ezer forint támogatást ad a kormány”

Orbán Viktor az ellenzéki felszólalóknak adott válaszában az Országgyűlésben úgy értékelt: ezt a háborút csak egy orosz-amerikai tárgyalás tudja lezárni, aminek előkészítése során Európának arra kell törekednie, hogy neki is legyen hangja a béketárgyalásokon.

Arra is kitért, mindezt elsősorban Toroczkai Lászlónak címezve: a szankciókat „nem egyszer s mindenkorra” szavazták meg, hanem minden hatodik hónapban döntenek ezek meghosszabbításáról, így nemzeti konzultáció ebben a témában nem időszerűtlen.

A szankciók ügyében arra hívta fel a figyelmet: Magyarország az olajszankciókat nem szavazta meg, illetve kiharcolta azt, hogy Magyarországra, Szlovákiára és Csehországra, vagyis azokra az országokra, ahova olaj csak vezetéken keresztül érkezik, ne vonatkozzon.

Közölte: a nukleáris termékekre vonatkozó szankciókat Magyarország nem engedi napirendre venni és a gázra vonatkozó szankciókat is azért nem tűzik napirendre, mert Magyarország bejelentette, hogy nem szavazza meg azt. „Egyensúlyt kell tartani az európai egység és a legfontosabb magyar érdekek megvédése között. Ez a felelős politika, ezt folytatjuk” – jelentette ki.

A rendszerhasználati díjjal kapcsolatos felvetésekre a miniszterelnök úgy reagált: a díj tekintélyes része azért létezik, mert a megújuló energiaforrásokat rá kell vezetni a rendszerre.

Azt javasolta, hogy továbbra is támogassák a zöld energiát, a napenergiát és az ezzel járó rendszerhasználati díjat pedig az árban fizessék meg. Ésszerűtlennek nevezte az áfacsökkentésre vonatkozó javaslatot, hangsúlyozva, hogy ma a magas áfából befolyó bevételeket a rezsicsökkentési alapba teszik.

Ha nem szednénk be ezeket az áfabevételeket, a rezsicsökkentési alap kisebb lenne, és nem tudnánk minden magyar háztartásnak az átlagfogyasztásig 181 ezer forintnyi támogatást fizetni – magyarázta.

A kormányfő így utalt a rezsicsökkentés fenntartására. Nézete szerint a mostani piaci árakat figyelembe véve, az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentés minden magyar háztartásnak havi 181 ezer forint támogatást jelent.

Ezt korábban a Kossuth rádióban is kijelentette: Az átlag alatt fogyasztó családok 181 ezer forintot kapnak minden hónapban, aki e felett van, keressen annyit, hogy ki tudja fizetni, ez a magyar valóság.

A kormányfő közölte, hogy a „lakossági piaci árat” azért vezették be, mert „nem akartuk, hogy az energiacégek nyerészkedjenek a magyar fogyasztókon”. A profitot levágtuk, ez a lakossági piaci ár.

A vagyonadóról szóló javaslatot a kormány nem támogatja – közölte hétfői viszontválaszában Orbán Viktor. Megjegyezte, hogy ahhoz egy teljes vagyonkataszter felállítására, az összes magyar vagyonának állami nyilvántartásba vétele lenne szükséges.

Itt teljes egészében meghallgathatod Orbán Viktor válaszát az ellenzéki felszólalásokra:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: részben MTI)