Orbán Viktor: meghosszabbodik a boltok esti nyitva tartása, és kitolódik az esti kijárási korlátozás kezdete. Íme a részletek:

Orbán Viktor miniszterelnök március 26-án a Kossuth Rádióban elmondta: az Operatív Törzs üléséről jött, ahol meghallgatta a legfrissebb jelentéseket.

Az orvosok közül mindenki fáradt és kimerült, de hősiesen helytállnak. Ágyból van még tartalék bőven, élő erőből is ám ez utóbbi egyáltalán nem végtelen.

A kormányfő elmondta: a brit variáns, ami most Magyarországon is, szinte kizárólagosan terjed, háromszor olyan fertőző, mint az előző vírus, és a fiatalokat is nagyon fertőzi.

Április-májusban rengeteget fogunk tudni oltani, éppen ezért Orbán Viktorban nincs kétség afelől, hogy szabad nyarunk lesz.

A húsvétot megelőző nagyheti időszakról a kormányfő elmondta azonnali nyitásról nem lehet beszélni. A most is nyitva tartó boltoknál azonban változnak a szabályok:

Át kell állni a négyzetméter alapú korlátozásra. 10 négyzetméteren egy vásárló lehet majd mindössze. Ennek valószínű az lesz a következménye, hogy a boltok előtt sorok fognak állni.

A boltok nyitva tartása és a kijárási korlátozás esti időpontja is valószínű változik majd. 7 óra helyett a boltok este 9-kor fognak zárni, és este 8 helyett csak este 10-től vagy 11-től lesz kijárási korlátozás.

A szabályok részleteit az Operatív Törzs péntek délután, legkésőbb szombat délelőtt fogja kidolgozni.

A fodrászok, kozmetikusok viszont továbbra sem nyithatnak ki, ez derült ki Orbán Viktor szavaiból.

Az iskolák, óvodák újranyitásáról Orbán Viktor elmondta, hogy amíg a regisztrált 65 év fölöttiek nincsenek beoltva, addig nem lehet semmilyen nyitásról beszélni.

Mikor az időseket beoltották, akkor lehet az iskolákat kinyitni, de csakis azután, hogy a pedagógusokat, óvónőket iskolai dolgozókat beoltották.

Reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és óvodák.

A kormányfő hangsúlyozta: Mindenki fáradt, frusztrált, szeretne már nyitni, a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez mielőbb bekövetkezzen. A miniszterelnök ismét elmondta: ő úgy látja és biztos abban, hogy szabad nyarunk lesz.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!