Orbán Viktor: “Én nem vagyok hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben…”

Orbán Viktor miniszterelnök kedden egy berlini fórumon vett részt, ahol több lényeges dologra is felhívta a figyelmet.

A háborúról szólva elmondta: “Amikor ez a háború kitört, nem volt senki, aki Európa részéről akár kísérletet tett volna arra, hogy izolálja.

Az egész azonnal fölrobbant, és mindannyian belevonódtunk. És mindannyian arról beszélünk, hogy ukránok vagy oroszok, ahelyett hogy arról beszélnénk, mi a mi érdekünk.”

„Magyarország nem akar abba a helyzetbe kerülni, hogy a lépéseit ne a saját érdekéből vezesse le.

Tehát én nem vagyok hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben tönkreteszem Magyarországot. Én nem vagyok hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben magyarok halnak meg”– hangsúlyozta a magyar kormányfő.

A háború befejezéséről Orbán Viktor azt mondta: a tűzszünetnek nem Oroszország és Ukrajna között kell létrejönni, hanem Oroszország és az Egyesült Államok között.

„Aki azt gondolja, hogy ezt a háborút orosz–ukrán tárgyalás zárja le, az nem ezen a világon él. A hatalmi realitások mások. Az amerikaiakkal kell tárgyalni”– mutatott rá.

A szankciókról szólva közölte: Az európai szankciók primitívek, mert nem kényszerítették térdre az oroszokat.

Az oroszok 158 milliárd euróhoz jutottak a szankciós politika eredményeként, s ennek a felét mi, európaiak fizettük – jelentette ki a kormányfő.

A szankciós politika rosszul lett kivitelezve. Mi nem a szankciók ellen vagyunk, nem akarjuk visszavonatni, de át kell gondolni a hatásait, és egy sokkal jobb struktúrát kell kialakítani

“Én még csak azt sem mondom, hogy vonjuk vissza. Csak azt javaslom, hogy gondoljuk újra és faragjuk újra a szankciókat” – közölte.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!