Orbán Viktor: “El kellett rendelnem az emelt szintű készültséget, annyira komoly a helyzet”. Kiderült, mit jelent ez pontosan:

Orbán Viktor miniszterelnök ezen a pénteken is ellátogatott a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol beszámolt a legfrissebb fejleményekről.

Megismételte tegnapi kijelentését, miszerint drámai a helyzet, több fontos lépésről is döntött az operatív törzs. A kormányfő így értékelt:

“A helyzet valóban drámaian romlik, ismét azt a számot kell nézni, hány üres ágy van a kórházakban. Abban egyetértenek az orvosok, hogy a fertőzések száma a következő két hétben inkább drasztikusan fog nőni” – közölte a miniszterelnök, majd így folytatta: jelenleg több mint 11 ezer szabad ágy és közel 3000 lélegeztetőgéppel ellátott ágy van.

A helyzet romlása folytán emelkedett a készültségi fokozat is. Erről a következőket mondta Orbán Viktor:

“Ma egy hosszú és nehéz ülést tart az operatív törzs, el kellett rendelnem emelt szintű készültséget a kórházakban, annyira komoly a helyzet. Ez azt jelenti, hogy újra át kell nézni a vezénylési listákat, a kórházakban továbbra is jelen vannak a katonák, vissza kell hozni azt a készültségi állapotot, ami április közepén és novemberben jellemzett minket” – hangsúlyozta a kormányfő.

Az oltásokról szólva Orbán Viktor elmondta: “Folyamatos érkezéssel számolhatunk, úgy kell kalkulálnunk, hogy most van 2,6 millió regisztráltunk, húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását, ezzel nálunk lesz az EU-ban a legnagyobb az átoltottság”.

Az, hogy az emelkedő fertőzöttségi és a halálozási adatok miatt kell-e szigorítani, a következő napokban dől majd el: “Vannak javaslatok, majd meglátjuk a következő napok fényében, hogy kell-e szigorítanunk vagy nem. A határokon biztosan szigorítani kell, az operatív törzset kértem arra, hogy dolgozzanak ki nagyon szigorú utazási szabályokat, az Európán kívüli üzleti célú utazásokat radikálisan korlátozni kell” – közölte Orbán Viktor.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!