Orbán Viktor bejelentette: újabb termékeknél vezetnek be árSTOP-ot

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban bejelentette: a következő hetekben lesznek újabb termékek, amelyeknek árát központilag fogják maximálni.

A kormányfő emlékeztetett rá: A magas energiaárak felelősek az inflációért is. Ha kétszeresre mennek fel az energiaárak, az kétszeres áremelkedést is hozhat – tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormánynak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy csökkenjen az infláció.

Emlékeztetett: Azért dolgoznak minden héten, hogy haladjanak ebben az irányban. A cégek ma úgy vannak veszélyben, hogy a magas energiaárak miatt versenyhátrányba kerülhetnek.

Nem tudják eladni az áruikat, nem tudnak annyi embert foglalkoztatni, mint korábban, s ez elbocsájtásokhoz vezet.

Mint hozzátette, azért kell ma megsegíteni a cégeket, hogy ne legyenek elbocsájtások. Ám a gazdaságpolitika minden elemében van teendője a kormányzatnak.

– Ezért van rezsivédelem, benzinárstop, ezért van bizonyos élelmiszeripari termékeken ársapka – mondta.

Hozzátette, lesznek újabb termékek, amelyek árát központilag meg fogják határozni. Újabb termékekre vezetnek be tehát ársapkát, árSTOP-ot.

Azt Orbán Viktor egyelőre nem mondta el, hogy mikre és mikor, de várhatóak további hatósági árak.

Bejelentette azt is, hogy a kormány úgy döntött, hogy a cégeknél a kkv-k hiteleinél a változó kamatozású hiteleket 7,7-8 százalék közötti kamatszinten megállítják, a különbözetet a bankoknak kell kifizetnie, a profit egy részéről le kell mondaniuk és oda kell adniuk a vállalkozóknak.

Hozzátette, nem jó, amikor így be kell avatkozni, de így döntött a kormány, november 15-től kezd ez működni és legalább fél évig hatályban marad.

A nagyobb cégeknek több a pénzügyi tartalékuk, az emberek többségét pedig a kkv-k (kis- és középvállalkozások) foglalkoztatják, de a gyármentő program keretében 150 milliárd forintot nyitottak meg a nagy cégeknek is beruházásokra – tette hozzá.

Itt meghallgathatod a teljes interjút:

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!