“Nem lánykérés” – mondta Orbán Viktor, ám a videóból kiderül, hány hölgynek okozott örömet!

Március 8-a a világ számos országában a nőnapot jelenti. A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak.

A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt:

1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott.

A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

Orbán Viktor sem feledkezett meg a nőnapról, a Karmelita Kolostorban dolgozó hölgyeknek, többek között a takarítónőknek kedveskedett néhány szál virággal.

“Nem lánykérés! Csókolom! Nem lánykérés, nőnap. Csak nőnap. Szabad?” – kérdezte a miniszterelnök a virágok átnyújtása előtt:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!