Navracsics Tibor kitálalt: “A budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra, felvásárolja a házakat és…”

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egy konferencián vett részt, ahol kemény szavakkal jellemezte a Balaton környékének demográfiai helyzetét és ingatlanpiacát.

Navracsics Tibor szerint „nem túl fényes” a Balaton demográfiai helyzete. A területfejlesztési miniszter: válság van, amivel foglalkozni kell!

Ezért a területfejlesztésben az új fókusz a kis- és középvárosokra került és „fontos feladat a vidék népességmegtartó erejének fokozása. Közigazgatási határok helyett pedig a funkcionálisan összetartozó térségekre kell helyezni a hangsúlyt”.

Navracsics szerint a cél az, hogy 6 éven belül Magyarország kerüljön az öt legélhetőbb uniós ország közé, ezért a területi egyenlőtlenségeket csillapítani kell.

A Balaton jelenleg a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége Magyarországnak. A balatoni településeken a koronavírus fokozta belföldi vándorlás, illetve az otthoni munkavégzés miatt nőtt a népesség, de nem fiatalodott a lakosság, amiért szerinte a magas ingatlanárak a felelősek.

A budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra felvásárolja a házakat, és a Balaton menti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni és emiatt elköltöznek onnan.

„Meg kell még vitatni azt, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felső-középosztály nyaraló és pihenőhelye legyen, ahova néha leugranak vagy visszavonulnak” – hangsúlyozta a miniszter.

Ezt követően hozzátette: meg kell tenni minden erőfeszítést a Balaton lakóhelyjellegének visszahozására és erősítésére.

„Az itteni helyi társadalmak többet érnek annál az egész ország szempontjából, semhogy a Balatont csak egy vagyontárgyként, vagy üdülőhelyként kezeljük” – mondta a hirbalaton.hu tudósítása szerint

Itt láthatod az ATV riportját a témáról:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(Kiemelt kép: MTI)