Nagy bejelentés a kormánytól: októbertől indul a kazántámogatás, ők kapnak rengeteg pénzt

Már az októberben kezdődő fűtési szezonban négyszáz helyszínen, köznevelési és szociális intézményeknél válthatják ki a gázfűtést újonnan beszerzett konténerkazánokkal. A kormány 1 milliárd forinttal támogatja a hazai gyártókapacitás kiépítését.

Az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs egyes állami épületek alternatív fűtési módokra való átállítását kezdeményezte – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), amely javaslata alapján e feladat konténerkazánok üzembe helyezésével teljesíthető.

A pelletet, biomasszát elégető eszközök időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetők. A rendszerbe kötést is gyorsan, mindössze néhány nap alatt el lehet végezni.

A kormány döntése alapján első körben, már az októberben kezdődő fűtési szezon végéig 400 konténerkazán beszerzéséről és üzembe helyezéséről gondoskodik a TIM.

A berendezéseket részben külföldről vásárolhatják meg, de az állam támogatást biztosít a hazai gyártókapacitás kiépítéséhez is. Az 1 milliárd forintos hozzájárulás a szükséges beruházás teljes értékének több mint harmadát fedezheti.

Az új konténerkazánokat elsősorban bölcsődék, óvodák és iskolák, bentlakásos szociális otthonok kaphatják meg.

A TIM és a Belügyminisztérium közös munkacsoportot hoz létre a pontos helyszínek beazonosítására és a telepítés sorrendjének meghatározására.

A technológia csak ott használható, ahol a hő, meleg víz az épületben lévő radiátorokba, hőcserélőbe bejuttatható.

Az alkalmassági kritérium mellett a kiválasztásnál figyelembe veszik a meglévő fűtési rendszer állapotát, működőképességét, a gázfogyasztásban elérhető csökkentés mértékét is.

A program a későbbiekben további helyszíneken, szélesebb intézményi körre kiterjesztve folytatódhat – olvasható a közleményben.

(Kép: Getty Images)

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!