Müller Cecília: “Elemi erővel tombol a járvány!” A tisztifőorvos azt is elmondta, mennyivel veszélyesebb a brit variáns:

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján nem szolgált túl sok jó hírrel. Hangsúlyozta, hogy: “elemi erővel tombol a járvány Magyarországon és Európa-szerte, ennek oka nyilvánvalóan az új vírusvariáns. Itthon szinte teljes, 100 százalékos a brit mutáns jelenléte az országban. Csupán néhány esetben mutattak csak ki cseh és egyéb vírusvariációkat.”

Müller Cecília elmondta, hogy tavaly novemberben kezdődött egy tudományos vizsgálat, amely több mint kétmillió koronavírusos brit ember adatain vizsgálta a vírus viselkedését és járvány változásának szakaszait – ennek eredményeiről szólva kiemelte, hogy a brit variáns 55 százalékkal magasabb halálozási arányt eredményez.

Míg a korábbi vírusvariánsnál ezer pozitív embert vizsgálva a 60 év körüli emberek közül 6-an hunytak el, míg a brit variánsban (a fertőzést követő négy héten belüli halálozást vizsgálva) ez a szám 9-re emelkedett. Ezzel együtt a súlyos betegségek aránya is megemelkedett.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy most mindenki tartsa be a higiénés szabályokat, és aki kaphat oltást, az menjen el és vegye is fel a vakcinát – hangsúlyozta Müller Cecília.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!