Most jelent meg a rendelet a szilveszteri tűzijátékozásról és petárdázásról: szigorúak lesznek a szabályok és a büntetések is

Mi is beszámoltunk már arról, hogy szilveszter este továbbra is érvényben marad a kijárási tilalom este nyolc és hajnal öt között. Nem lehet majd az utcán, közterületen csoportosulni, utcabálokat szervezni.

Mostanra az is eldőlt, hogy semmilyen petárda és tűzijáték használatát nem engedélyezi a kormány szilveszterkor is újévkor, tehát nem csak a szilveszterkor általában használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek lesznek betiltva, hanem az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozók is.

Már meg is jelent az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Eszerint:

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló rendelet előírásait 2021. január 2. napjáig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy pirotechnikai termékekre:

hatósági engedély nem adható ki, valamint a rendelet hatálybalépését megelőzően kiadott engedély nem használható fel,

az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén hat óra között tartó időszak tartama alatt sem használhatók fel,

a  3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a  hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetők.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint aki szabálysértést követ el, azaz szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, birtoklására, felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi, akár 150 ezer forinttal is büntethető.

Mindez tehát azt jelenti, hogy december 31-én és január 1-jén sehol sem lehet petárdákat tűzijátékokat árusítani illetve használni. Ha pedig ezt a szabályt megszegi valaki, az komoly pénzbüntetésre számíthat!

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla!