Most akkor tilos vagy nem tilos villogással jelezni a traffipaxot? Megvan a válasz:

A törvény azt mondja:

Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.

Pedig, időtlen idők óta él az az íratlan szokás, hogy az úton közlekedő társai iránt szolidaritást érző autós jelzi, leginkább villogással vagy kézlejzéssel, ha a közelben sebességet mérnek a rendőrök.

Hvg.hu megkérdezte a rendőrséget, büntethet-e a figyelmeztető villogásért a rendőr.

A rendőrség válasza szerint a villogástól függetlenül, az ellenőrző berendezés képes a mellette elhaladó jármű haladási sebességét a valóságnak megfelelően megállapítani, a jelzés pedig a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését nem akadályozza vagy zavarja, illetve az ellenőrzés eredményét nem befolyásolja.

Ennek alapján tehát: nem, a villogás nem tekinthető az ellenőrzést magát befolyásoló eszköznek.

A másik kérdés arra vonatkozott, hogy szankcionálható-e bármilyen módon a villogás, milyen mértékű és fajtájú bírság szabható ki érte? A válaszból kiderült, hogy a villogás a KRESZ szerint akkor jogsértő, ha azzal a többi autóst elvakítjuk. Viszont ha a rendőr tudomására jut ilyen akkor egyedileg akár, a körülmények alapján, úgy dönthet úgy, hogy a villogás elvakította a többi autóst, akkor már büntethet.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla!