Merkely Béla elmondta, mi az omikron variáns legjellemzőbb tünete: ennek a betegségnek a képében jelentkezik

Az itt látható Facebook videóban Merkely Béla professzor sok fontos kérdést válaszol meg az 5. hullámot okozó omikron variánssal kapcsolatban:

Tart-e már a járvány ötödik hulláma?

Az ötödik hullám az omikron megjelenésével indult el, a delta hullám szépen lecsengett.

Nagyjából a betegeknek jelenleg 20-30 százaléka lehet, amelyik delta-variánssal fertőződött, és ez az emelkedés, amelyet újév óta látunk, ez egyértelműen az omikron-variánsnak köszönhető.

Milyen tünetei vannak az omikron-variánsnak?

A három oltás ma a teljes oltás, a három oltás esetében az omikron-variáns által okozott megbetegedés egy enyhe felső légúti megbetegedés képében jelentkezik.

Ez várható a három oltástól, de természetesen a jelentős fertőzőképesség, a jelentős terjedési sebesség miatt szinte bizonyos, hogy valamennyi oltatlan meg fog fertőződni.

Még a delta-, vagy már az omikron-variáns fertőzhetett meg?

Ha jelentős tünetek vannak, akkor a delta a valószínűbb, de azért, mint ahogyan az előbbiekben említettük, nem oltottak esetében az omikron is tud súlyos lefolyású, intenzív osztályos kezelést igénylő megbetegedést okozni.

A ma elérhető oltások védenek az omikron-variáns ellen?

Védenek, teljes oltás esetében a súlyos lefolyású megbetegedéstől, a kórházba kerüléstől, és a haláltól.

Milyen gyorsan fertőz az omikron-variáns?

Nagyon gyorsan, nagyon magas számokat lehet látni. Erre példa, hogy néhány nappal ezelőtt már Franciaországban közel 300 ezer eset volt naponta, és az egész világban közelít az ötmillió eset per nap esetszámra, ami hatalmas számokat mutat.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!