Megtörtént az orosz bejelentés, amitől Orbán Viktor is tartott: Moszkva egyértelműen fogalmazott

Orbán Viktor és a magyar kormány többször kifejtette azon álláspontját, miszerint azért nem engedik halált okozó fegyverek szállítását Magyarországon keresztül Ukrajnába, mert azok így katonai célpontokká válhatnak a határt átlépve már Kárpátalján is, veszélyeztetve az ott élő embereket.

Moszkva most meg is tette bejelentését ezzel kapcsolatban.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy legitim katonai célpontnak tekintik azokat a fegyverszállítmányokat, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei küldenek Ukrajnába.

Rjabkov szerint ezt az álláspontjukat amerikai fél számára is világossá tették.

Rjabkov arról is beszélt, hogy a nyugati szankciók kivetése „példátlan kísérlet arra, hogy komoly csapást mérjenek az orosz gazdaság különböző ágazataira”, de Oroszország kimérten fog cselekedni, hogy ne ártson saját magának.

A miniszterhelyettes szerint Oroszország nem szándékozik kitiltani nyugati médiumokat és vállalkozásokat, mert nem akarja eszkalálni a helyzetet – jelentette a Sky News hírügynökség.

Figyelmeztettük az Egyesült Államokat: az, hogy a vezetésével egy sor ország árasztja el fegyverekkel Ukrajnát, nem egyszerűen egy veszélyes lépés, hanem egyben az a lépés is, amely miatt a konvojok legitim célpontokká válnak”- mondta a politikus.

„Figyelmeztettünk arra, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha meggondolatlanul olyan fegyverekkel látják el Ukrajnát, mint a hordozható légvédelmi rakétarendszerek” – tette hozzá.

Az orosz külügyminiszter-helyettes mindazonáltal azt is mondta, hogy Oroszország kész az együttműködésre az Egyesült Államokkal biztonsági kérdésekkel kapcsolatban, illetve a hadászati támadó fegyverek számának csökkentéséről szóló orosz-amerikai START-3 (Új START) szerződés keretében.

Mint fogalmazott, „minden Washingtontól függ” – olvasható a Népszava összefoglalójában.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép: AFP)