Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet: megvan, meddig tartanak a korlátozások, mikor nyitnak a boltok és az iskolák

Március 27-én szombaton megjelent a Magyar Közlönyben a nyitás pontos forgatókönyve. Eszerint az már “kőbe vésett” dátum, hogy az óvodák és az iskolák (a középiskolák is) április 19-én nyitnak. Az oktatási intézményekben április 19-ig a tantermen kívüli digitális oktatást hosszabbították meg.

A jelenleg ismert és érvényben lévő védelmi intézkedéseket és korlátozásokat (kijárási tilalom, boltok zárvatartása) április 8-ig tartja fenn a kormány az Operatív Törzs javaslatára. Az utána következő nyitásról a következő forgatókönyv olvasható a most megjelent jogszabályban:

Amint beadták a két és fél milliomodik koronavírus elleni vakcina első dózisát, az alábbi szabályok lépnek életbe:

Este 10-re tolódik a kijárási tilalom kezdete amely ugyanúgy hajnal 5- ig tart, mint eddig.

Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka az este 9.30 óra és reggel 5 óra közötti időszak lesz, azaz fél órával előbb zárnak az üzletek, mint hogy a kijárási korlátozás életbe lép. Az üzletek tehát 21.30-ig tarthatnak nyitva.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek, kinyithat az összes bolt, a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók, de újfajta korlátozások szerint.

A tíz négyzetméteres vagy annál kisebb üzlet vásárlóterében az eladókon kívül egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat.

A tíz négyzetméternél nagyobb vásárlóterű üzletek vásárlóterében az ott dolgozókon kívül egyszerre átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet csak.

Ha a bolt területe nem egész szám, úgy kell kerekíteni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.

A boltok üzemeltetőinek, illetve vezetőinek az üzlet bejárata előtt a nyitvatartási idő mellett jól láthatóan jelezniük kell, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat bent.

Ha az adott üzlet plázában, bevásárlóközpontban található, akkor a védelmi négyzetméterre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése nem csupán az üzlet vezetőinek feladata, hanem a bevásárlóközpont üzemeltetőjének, vezetőjének is.

Az éttermek és vendéglátóhelyiségek továbbra sem nyithatnak ki, ott marad az elviteles vagy az ételkiadós, házhoz szállítós rendszer.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla!