Meghalt a rejtélyes hercegnő: bár családját letaszították a trónról az amerikaiak, ő így is sokat tett népéért

Kilencvenhat éves korában honolului otthonában elhunyt az utolsó hawaii hercegnőként ismert Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa.

A szigetcsoport felett egykor regnáló polinéz uralkodócsalád sarja élő szimbóluma volt a hawaii monarchiának és a hawaii nemzeti identitásnak, amely azután is fennmaradt, hogy a királyságot 1893-ban megdöntötték az amerikaiak.

A királyi sarj halálhírét hétfő reggel jelentették be hawaii nyelven az Egyesült Államok egyetlen királyi rezidenciája, az egykori hawaii monarchia emblematikus épülete, a ma már múzeumként működő Iolani-palota előtt – írja az MTI.

Kawananakoa dédapja egy ír üzletember, James Campbell volt, aki cukornád-ültetvényesként, illetve Hawaii egyik legnagyobb földbirtokosaként hatalmas vagyonra tett szert a szigeteken.

A családja és közeli barátai által csak Kekaunak szólított hercegnő vagyonának értéke a Campbell-örökség révén mintegy 215 millió dollárra rúg.

Abigail azonban nem ült legendás vagyonán, az önzetlensége és nagylelkűsége okán roppant népszerű hercegnő számos helyi ügyet felkarolt: jelentős pénzadománnyal segítette az őslakosokat, köztük a bennszülött diákok számára indított ösztöndíjprogramot, valamint a NASA Mauna Kea-i óriásteleszkópja és honolului vasútépítési terv elleni tiltakozásokat.

Emellett szponzorálta a királyi család tulajdonát képező értéktárgyak – köztük a király gyűrűjéből származó 14 karátos gyémánt – nyilvános kiállítását, és jelentős összegekkel járult hozzá az Iolani-palota fenntartási költségeihez. Más őslakos vélemények szerint azonban Abigail csupán jelentéktelen mértékben járult hozzá a hawaii kultúra ápolásához, számos őslakos képtelen volt azonosulni a “hawaii arisztokratával”.

Szenvedélyével, a versenylótenyésztéssel az évek során több mint tízmillió dollárt keresett, 2018-ban pedig felvételt nyert az American Quarter Horse Hírességek Csarnokába is, amelynek fenntartó szervezete kitüntette őt a “minden idők legsikeresebb női lótenyésztője” címmel. Egyik lova egymillió dollárt nyert egy országos versenyen 1993-ban.

Saját tekintélyes és örökölt vagyonáért a bíróságon kellett kiállnia, miután agyvérzése után egy bíró az ügyvédjét jelölte meg vagyonkezelőként.

Évtizedekkel később, 2018-ban Kawananakoa a bírósági feljegyzések szerint megpróbálta módosítani a vagyonkezelői szerződést, hogy hitvesére ruházhasson 40 millió dollárt, ám 2020-ban a honolului belvárosi bíróság úgy ítélkezett, hogy egészségi állapota miatt nem képes kezelni vagyonát és üzleti ügyeit.

Később azt mondta, szívfájdító, hogy nem tudott eleget tenni a hawaii nép iránti kötelességének a vagyonával kapcsolatos jogi huzavona miatt.

Nyugodjon békében.

(Forrás: MTI)