Meghalt a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas ünnepelt színésznő, aki emlékezetes főszerepek sokaságát játszotta el

Újabb csodálatos színésznő távozott közülünk, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas Olsavszky Éva számtalan emlékezetes főszerepben tündökölt.

„92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja. 1947-ben lépett először színpadra, hosszú pályája alatt a drámairodalom prózai és operett-főszerepeinek sokaságát játszotta el.

Férjével, a 2015-ben elhunyt Kun Vilmossal együtt vidéki színházak ünnepelt vezető színészei voltak, együtt szerződtek Kaposvárról a Nemzeti Színházba 1980-ban, majd a Katonába 1982-ben. Már

44 évesen, 1973-ban Kossuth-díjat kapott. Olsavszky Évát a Katona József Színház saját halottjának tekinti, nagyszerű alakításaira, kedves, finom lényére szeretettel emlékezünk” – olvasható a színház közösségi oldalán közölt bejegyzésben.

Olsavszky Éva 1947-ben kezdte pályáját a Jókai Színházban. 1949–50-ben a Bányász Színház, 1950-től 1954-ig pedig A Magyar Néphadsereg Színházának volt tagja. Töltött Győrben, Szolnokon és Szegeden is egy-egy esztendőt, majd újból Győrben, a Kisfaludy Színháznál játszott 1957-től 1963-ig.

Három éven keresztül a kaposvári Csiky Gergely, majd négy évig a debreceni Csokonai Színháznál szerepelt, 1970-től megint Kaposvárra került. 1980-tól a Nemzeti Színház, 1982-től haláláig pedig a Katona József Színház alapító tagja.

Néhai férjével, Kun Vilmossal évtizedek óta azonos társulat tagjai voltak. Hatvanhét bemutatón léptek együtt színpadra.

Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük.