Még ebben a hónapban érkezik az évközi nyugdíjemelés, egy összegben: itt a pontos dátum

Ebben a hónapban érkezik az évközi nyugdíjemelés, amikor mintegy 2,5 millió nyugdíjas együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt kap.

A januártól júniusig terjedő, visszamenőlegesen járó emelést a nyugdíjasok egy összegben, az aktuális, július havi emelt nyugdíjukkal együtt kapják meg – tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t vasárnap.

A nyugdíjasok júliusban már a 3,9 százalékkal emelt összegben kapják a havi ellátásukat, és ezzel egy időben megkapják a január-júniusi, tehát 6 havi nyugdíjuk, illetve a 13. havi nyugdíjuk 3,9 százalékos különbözetét is.

Vagyis a címzettek összesen nyolc havi nyugdíj után kapják meg a növelést – összegezte az államtitkár.

Aki bankszámlára kérte az utalást, annak július 12-én kerül az összeg a bankszámlájára, aki postai úton kapja, annak a szokásos naptári napon viszi a postás.

Tállai András emlékeztetett, hogy minden év elején az infláció tervezett mértékével nőnek a nyugdíjak.

Idén 5 százalékos volt ez az emelés, de – tekintettel a nemzetközi energiaválságra és az elhúzódó háborús válságra – ennél magasabb emelésre van szükség, és ezt az érintetteknek sokkal hamarabb kell megkapniuk, mint ahogy a nyugdíjtörvény előírja.

A nyugdíjtörvény szerint, ha az éves várható infláció magasabb az előzetesen tervezettnél, vagyis a januári emelésnél, akkor novemberben kell, hogy folyósítsa az állam az érintetteknek a januárra visszamenőleges kiegészítő emelést.

Ám a kormány, ahogy tavaly, úgy idén is korábban lép, így már júliusban évközi, kiegészítő nyugdíjemelésben részesülnek a jogosultak – tette hozzá.

A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban megjegyezte: az eredeti tervek szerint a juttatás fokozatosan, négy év alatt épült volna vissza, de már az idén a teljes összeget kapták meg a jogosultak 13. havi nyugdíjként és ellátásként.

Ez a juttatás 2022-től kezdődően minden évben, így jövőre is, februárban érkezik majd meg.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: MTI)