Majdnem megfulladtak a hőségben a klíma nélküli MÁV-kocsi utasai, ám egy ott dolgozónak az volt a legnagyobb problémája, hogy…

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron.

Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki. A Technológiai és Ipari Minisztériumban (TIM) később azt közölte: náluk is vizsgálat indult.

A MÁV pénteken közölte: a Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer – Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram az egyik kocsiban.

A személykocsi helyett az utasok komfortjáért és biztonságáért a MÁV-Start egy tartalék kocsit állított volna be. A kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatási műveletet viszont úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a kocsiban.

A klíma hiánya miatt a tárolóvágányon álló kocsiban felmelegedett a levegő, ezért az utasok a személykocsi ablakát betörték, vésznyitóval az ajtókat kinyitották. A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, és a vonat csak hajnalban tudott elindulni.

Az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött, a belső vizsgálat többi között kitér arra is, miként fordulhatott elő, hogy utasokkal a fedélzeten tárolóvágányra húzták a meghibásodott kocsit.

A történtek miatt a Technológiai és Ipari Minisztériumban működő Közlekedésbiztonsági Szervezet is szakmai vizsgálatot indított – közölte a tárca az MTI-vel.

Blikknek sikerült beszélnie az egyik utassal, aki a kocsiban ült. Ferenc így számolt be a történtekről: “Mi a kocsi egyik végében ültünk. Észrevettük, hogy 6-7 perce már Kelenföld felé kellene tartanunk, de még mindig a peron mellett áll a szerelvény. Nem volt tájékoztatás, nem értesített minket a kalauz sem.

20 perc várakozás után a kocsiban lekapcsolt a lámpa, majd a szellőztető berendezés. A légzés nehéz volt, nagyon meleg lett. Hozzám még juthatott a kinti levegőből, mivel közvetlenül az ajtók mellett ültem.

A többi utas viszont tudta, hogy baj lesz, ezért elkezdtek utat keresni egy szomszédos kocsiba, de nem tudták kinyitni az ajtókat. Voltak gyerekek is a kocsiban, akik megijedtek és elkezdtek sírni. Egy férfi elkezdte lehúzni a vésznyitó kalapácsot, majd kitörte az ablakot, hogy levegő jusson a kocsiba” – mondta az utas.

Ferenc azt is elmesélte, hogy szóváltásba került egy dolgozóval, akinek az volt a legnagyobb problémája, hogy valaki a pánikhelyzetben kitörte az ablakot – számol be a lap.

A magunk részéről kíváncsian várjuk a vizsgálat végét, és azt, mi lesz az eset következménye.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: részben MTI, kiemelt kép: MÁV Facebook oldala)