Magyar divattervezők öltözékét viselte Novák Katalin a királynő temetésén: íme a különleges ruhadarabok

II. Erzsébet királynő sírboltját a Szent György-kápolna VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett kis emlékkápolnájában alakították ki.

Itt nyugszik a néhai uralkodó édesanyja és édesapja, valamint 2002-ben elhunyt húga, Margit hercegnő. A főkápolnához toldott kis emlékkápolna kriptájában a legszűkebb királyi család hétfőn késő este még lerótta kegyeletét az egykori uralkodó előtt, de ez a búcsúztatás már a kamerák távollétében, a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott.

Az udvar hétfő éjjel közleményben tudatta, hogy ezután II. Erzsébet koporsóját elhelyezték a sírboltban a királynő néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsójával együtt.

Fülöp herceg tavaly áprilisban, életének századik, Erzsébettel kötött házasságának 74. esztendejében hunyt el, és tőle is a windsori Szent György-kápolnában vettek búcsút. Már akkor bejelentették azonban, hogy nyughelye ideiglenes, és hitvese halála után Fülöp koporsóját a kápolnán belül átviszik II. Erzsébet temetkezési helyére, a VI. György emlékkápolnába, ahol a házaspárt együtt helyezik végső nyugalomra.

Ez történt meg hétfőn késő este, a néhai uralkodó nyilvános gyászszertartásai után, kizárólag a család jelenlétében. A királynő koporsóját a múlt héten négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal brit idő szerint hétfő reggelig volt látogatható, ezután a koporsót átvitték a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába, ahol kétezer meghívott vendég – köztük számos külföldi állam- és kormányfő – jelenlétében búcsúszertartást tartottak a királynő emlékére.

A szertartáson Jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök és kísérőként a férje is.

A koporsót a londoni apátságból vitték a fővárostól 25 kilométerre fekvő Windsorba, amely az 1820-ban elhunyt III. György király óta az összes brit uralkodó végső nyughelye.

A windsori Szent György-kápolnában tartott szertartáson részt vettek a királyi család legmagasabb rangú tagjai, élükön II. Erzsébet királynő elsőszülött fiával és utódjával, III. Károly királlyal.

Jelen volt Liz Truss kormányfő és az összes még élő egykori brit miniszterelnök: Sir John Major, Sir Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May és Boris Johnson.

II. Erzsébet királynőtől rendkívül nagyszabású, katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vettek végső búcsút hétfőn. A brit kormányzati protokoll alapján állami temetés csak uralkodóknak és kivételes tekintélyű állami vezetőknek jár, így az ilyen jellegű búcsúszertartás rendkívül ritka.

Novák Katalin megosztott egy fotót közösségi oldalán II. Erzsébet temetésének napján, amelyen egyből feltűnik, hogy különleges öltözéket választott az eseményre. A Metropol kiszúrta, hogy a köztársasági elnök magyar tervezők által megálmodott ruhába öltözött, amely tökéletesen tükrözi hazánk jellegzetes motívumait.

A kosztümöt Hampel Katalin tervezte, kalap pedig Vecsei Zsófia munkája.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép: Novák Katalin Facebook oldala, szöveg forrása: részben MTI)