Légy óvatos, ha ilyen növényt látsz: ne engedd, hogy a gyereked hozzáérjen

Lassan beköszönt a nyár, már kellemesen meleg odakinn az idő és akármennyire hajtogatjuk, hogy a gyerekeket nem lehet kirobbantani manapság a négy fal közül, ha ez sikerül, olyan életvidáman szaladgálnak, mint mi egykoron.

Ez nagyon örvendetes látvány és jó tudni, hogy napfény és friss levegő éri őket, azonban a veszélyekről sem szabad teljesen megfeledkeznünk, mert a természet – bármennyire szeretjük – tartogat számunkra kellemetlen meglepetéseket is.

Légy óvatos ezzel a növénnyel!

A szülőknek fontos észben tartani, hogy a gyerekeiket ne engedjék olyan helyen játszani és szaladgálni, ahol ilyen növényeket lehet látni.

A növény neve medvetalp, amelynek Magyarországon 3 változata is megtalálható:  közönséges medvetalp, kaukázusi medvetalp, Szosznovszkij-medvetalp. Az utóbbi kettő invazív, mérgező fajta, amely egyre jobban kezd elterjedni nálunk is.

A növényeket nem nehéz kiszúrni, hiszen igen magasak (akár több méter) és nagy leveleik is lehetnek.

A növénynek a puszta érintése is veszélyes lehet, hiszen a finom szőrein keresztül is képes kiváltani a fényérzékenységet, amely után az ember bőre kipirosodik, viszketni kezd és égési sérülésre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta.

Mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Természetesen a megelőzés lenne az elsődleges cél, de ha mégis megtörténik a baj és a gyerek hozzáér a növényhez, akkor az érintett bőrfelületet azonnal bő vízzel le kell mosni, majd le kell takarni bármilyen ruhával, hogy ne érhesse napfény.

Szembe kerülve akár vakságot is okozhat, szóval tényleg nem játék.

A fotót mutasd meg a gyermekednek és az ismerőseidnek is, hogy meg tudjátok előzni a bajt!

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja)