Kitudódott, mit tervez a kormány jövőre a nyugdíjakkal: ekkora lehet az emelés

Mivel már nyilvánosságra kerültek a 2024-es költségvetés egyes részletei, az is kiderült, mit tervez a kormány jövőre a nyugdíjakkal.

Hat százalékos nyugdíjemelés várható jövőre, és prémiummal is kalkulál a kormány – írja a Portfolio.hu a Költségvetési Tanács véleménye alapján, amelyet a 2024-es költségvetés tervezéséhez fűztek.

Mivel az éves átlagos inflációt jövőre hat százalékra várja a kormány, januárban a szokásos nyugdíjemelés is ekkora lehet.

A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten százötvenezer forintnyi többletnyugdíjat jelent.

Azt írják: mivel a kormány azzal számol, hogy a gazdasági növekedés várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot (4,1 százalék is lehet), a nyugdíjasokat novemberben nyugdíjprémium is megilletheti, ha az államháztartás egyenlegcélja is teljesül.

A legmagasabb egyszeri összeg várhatóan 12 ezer forint lesz.

„Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők – a kormány külön döntése alapján – a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak” – áll a Tanács véleményében.

Ezek forrását – összhangban a négy százalakosra tervezett gazdasági növekedéssel – céltartalék tartalmazza.

Szintén megvan a forrása a negyven év jogosultsági idővel rendelkezők nők korhatár előtti öregségi nyugdíjához.

Jövő februárban szokás szerint szintén várható a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetése, jóllehet ezt a Költségvetési Tanács anyaga nem részletezi – számol be cikkében a 24.hu.

Te elégedett vagy az emelés mértékével? Írd meg nekünk Facebook oldalunkon!