Kiszivárgott a Titan utolsó üzenete: felkavaró, hogyan és miért könyörögtek

Kiszivárgott Titan utasainak felkavaró, végső üzenetváltása. A tengeralattjáró legénysége 75 perccel az indulása után, nagyjából 1700 méteres mélységből küldte az első szöveges üzenetet.

Ebben a kapitány, Stockton Rush arról írt, hogy a fedélzeten minden rendben van és terv szerint haladnak a Titanic roncsa felé – tudósít a Bors.

A Polar Prince vezérlőjébe azonban nem sokkal később, 9:28-kor már egy vészjelzés futott be a Titantól.

A jelzés szerint a tengeralattjáróban nyomásváltozás következett be. A vezérlőből ezért azonnal kiadták a parancsot, hogy a Titan hagyjon fel a merüléssel.

A tengeralattjáró helyzetéből az derült ki, hogy a vészjelzés után rövid ideig ugyan megszakították a merülést és a víz felszíne felé tartottak, ám nem sokkal később a búvárhajó hirtelen orra bukott és tehetetlenül süllyedni kezdett a tengerfenék felé.

A Titán ezt követően perceken belül darabokra tört a víz hatalmas nyomásától.

A tragédiáról a Polar Prince csapata ekkor még semmit sem tudott. Így 9:50-kor újból kapcsolatot próbált létesíteni a Titannal. Válasz már nem jött, csupán annyi: “Üzenetét nem fogadták, frissítse a rendszert”

Az utolsó üzenet 9:57-kor hagyta el Polar Prince-t. A csapat ebben könyörögve kérte a Titan legénységét, hogy jelentkezzenek és jöjjenek vissza a felszínre, azonban erre már nem érkezett válasz. A tengeralattjáró valószínűleg ekkora már összeroppant.

Titan utasai nagyjából perccel a tragédia előtt már tudhatták, hogy nagy bajban vannak, és teljes sötétségben várták az elkerülhetetlen halálukat – mondta el egy spanyol tengeralattjáró-szakértő.

José Luis Martín a Nius Diariónak nyilatkozva közölte, hogy haláluk azonban már azonnali volt, ahogy a hatalmas nyomás összeroppantotta a tengeralattjárót – adja hírül az RTL.

Martín számításai szerint a Titan nagyjából 1700 méteres mélységben lehetett, amikor a szerkezetben egy elektromos hiba miatt elment az áram. Ekkor veszítették el a kapcsolatot az anyahajóval.

Az irányíthatatlanná vált Titan ezután orral előre kezdett el gyorsan merülni a tengerfenékre. A fedélzeten lévő emberek ekkor egymás hegyén-hátán voltak a teljes sötétségben.

Martín számítása szerint nagyjából „48 és 71 másodperc” telhetett el így, míg a hirtelen nagy nyomásnövekedés összeroppantott a járművet, és a benne ülő emberek akkor már tudták, hogy mi következhet.

Itt láthatsz egy felkavaró videót a Titan tragédiájáról:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(A kiemelt kép illusztráció)