Jön az évtized hóvihara? Az Országos Meteorológiai Szolgálat részletesen leírta, hogy tör be hazánkba a fogcsikorgató hideg:

Mi is beszámoltunk róla, hogy markáns változás előtt áll időjárásunk. Csütörtöktől durva lehűlés érkezik, akár -20 fokkal vagy az alatti minimumhőmérsékletekkel.

Az Országos Meteorológiai szolgálat a Facebook oldalán most összeszedte a lehetséges forgatókönyveket arról, mi várható az elkövetkezendő napokban: mi az, ami biztos, és mi az, ami egyelőre még bizonytalan.

Ezt írják:

“Ami biztos:

– Csütörtökön markáns lehűlés érkezik, a Dunántúlra már éjszaka megérkezik a hideg, fagyos levegő
– Az ország nagyobb részén éjszaka, reggel enyhébb idő lesz, mint a délutáni órákban
– Estére országszerte fagypont alá hűl le a levegő
– Sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél
– A csapadék nagyja a nap első felében fog lehullani, amely napközben egyre inkább a keleti országrészre korlátozódik

Bizonytalanságok, forgatókönyvek:

A legnagyobb kérdés a halmazállapot! A már szerdán érkező csapadékzónából először a legtöbb helyen eső fog esni, majd egyre nagyobb területen havazás vagy akár ónos eső válthatja az esőt. A legnagyobb bizonytalansági faktor, hogy a fagyos levegő mikor éri utol a csapadékzónát, mikor tud tartósan átváltani a halmazállapot. Eléggé eltérő forgatókönyvek vannak egyelőre, de szélsőségesebb esetben akár vastag, napokon át megmaradó hótakaró is kialakulhat nagy területen, nagyobb eséllyel az ország északi részein.

Amennyiben hó formájában gyűlik össze nagyobb mennyiség, kérdéses még a hó minősége, hiszen porhó esetén az erős, viharos szél akár komolyabb hófúvásos helyzetet is eredményezhet.

A viharos szélre több helyen is elég jók az esélyek, azonban érdemes azt is hozzátenni, hogy ez az érintett területek nagy részén ez inkább 60-80 km/h-át jelenthet, és kisebb térségekben tűnik úgy, hogy ennél nagyobb széllökések lehetnek, legalábbis a jelenlegi valószínűségi előrejelzések ezt támasztják alá. A legszelesebb körzetek egyébként a Dunántúli-középhegység magasabb részei és a Balaton környéke lehetnek.

Amennyiben vastag hótakaró alakul ki csütörtökön, a hétvégére megnyugvó légkörben a derült, kevésbé szeles tájakon igen erős fagyok is előfordulhatnak, akár -15, -20 fok alatti minimumok is lehetnek. Az extrém fagyok területe erősen függ a vastag hótakaró kiterjedésétől” – olvasható a közleményben.

A teljes bejegyzést itt tekintheted meg:

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Kiemelt kép: Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook oldala)