Jön a megyénkénti újabb szigorítás? Galgóczi Ágnes elmondta, hol a legrosszabb a helyzet, Karácsony Gergely már reagált is rá:

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője vasárnap a közmédiának adott interjújában elmondta: továbbra is fontos a járványügyi korlátozások betartása, a már közterületen is kötelező maszkviselés, az olyan zsúfolt helyek kerülése, ahol nem lehet megtartani a másfél méteres védőtávolságot, és az is, hogy ügyeljünk a higiéniára. Ez mind szükséges a járvány terjedésének megakadályozásához, és az esetszámok csökkenéséhez.

Galgóczi Ágnes közölte: az országban mindenhol terjed a vírus, Budapest és Pest megye a legérintettebb. Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, és akár olyan döntések is születhetnek, hogy megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezetnek be – tette hozzá a járványügyi főosztályvezető.

Karácsony Gergely már reagált is Galgóczi Ágnes bejelentésére, többek között ezt írja a Facebook oldalán:

“Jópáran kérdezték a hosszú hétvégén, hogy az NNK bejelentése, amely szerint régiónként eltérő korlátozó intézkedések bevezetése lehetséges, illetve azon állítása, miszerint Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, jelenti-e azt, hogy Budapestre vonatkozóan újabb korlátozó intézkedéseket tervez a kormány. Nos, sem én, sem a városvezetés egyelőre ilyen szándékról tájékoztatást nem kapott. Érdemes azonban alaposan elemezni a fertőzöttségi adatokat, remélem, a kormányban is megteszik, mert ez elengedhetetlen a jó döntéshez. A számok mindenekelőtt tragikusak, az egész országban, és nagyon aggasztóak Budapesten is. Az, hogy a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, nem sokat mond az országos helyzetről, hiszen itt élnek a legtöbben, természetesen. Európában több helyen vezettek már be régiónként eltérő intézkedéseket. Ezek kapcsán gyakorta a tekintélyes német Robert Koch Intézet iránymutatását veszik alapul: a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió, vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, ezért kell korlátozásokat bevezetni. Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van a legtöbb megyével együtt. Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban és két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban az általam ismert legutóbbi statisztikák alapján. A statisztikák mögött persze – elmondom mindannyiszor – életek és sorsok vannak. A helyzet tehát mindenhol nagyon rossz, vagyis egyáltalán nem megnyugtatásnak szánom a tényt, hogy az országon belül mégsem a legnépesebb Budapesten a legrosszabb” – jelezte a főpolgármester.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!