Itt az okklúziós front! Ma se ússzuk meg vihar és eső nélkül, mutatjuk, mire számíts:

Az okklúziós front két front összezáródásával jön létre, amikor a hidegfront utoléri a melegfrontot. A frontok cikloncentrumhoz közelebbi felén alakul ki és legtöbbször jelentős csapadékot okoz. Mögötte általában hidegfrontszerű hidegbeáramlás kezdődik – olvasható a metnet.hu kislexikonjában.

Vasárnap egy ilyen okklúziós front alakítja időjárásunkat: “Észak felől okklúziós front felhőzete, illetve gyenge csapadékrendszere nyúlik be fölénk.

Így a Dunakanyar és Budapest tágabb környezetében, valamint az Alföld nyugati, középső részein időszakos, többnyire gyenge eső valószínű.

Mindeközben az északkeleti megyékben inkább erőteljes gomolyfelhő-képződés, valamint záporok, intenzív csapadékkal kísért zivatarok lesznek jellemzőek.

A délnyugati, nyugati megyékben várható a legtöbb napsütés, és csapadéknak is arrafelé a legkisebb az esélye. Az északnyugati, nyugati szelet nagyobb területen kísérik erős, néhol viharos lökések.

Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 24 és 29 fok között alakul, a tartósabban csapadékos tájakon azonban több fokkal hűvösebb maradhat az idő.

Késő estére 17 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet” – olvasható az Országos Meteorológiai szolgálat vasárnapra vonatkozó előrejelzésében.

Hétfőn már sok napsütés várható gomolyfelhő-képződéssel, néhol alakulhat ki zápor, a Nyugat-Dunántúlon esetleg zivatar.

Többfelé megélénkül az északnyugati, északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás és képek: Országos Meteorológiai Szolgálat)