Így gondozd az orchideád: 5 fontos dolog, amire a növénynek nagy szüksége van

Az orchidea nagyon sok törődést és figyelmet igényel, de ha helyesen nevelgetjük és öntözzük, meghálálja a gondoskodást. Íme öt tipp, hogyan gondozd az orchideádat:

1. Milyen legyen a cserép, amibe az orchidea kerül

Minden növénynek szüksége van fényre, az orchidea esetében a gyökereknek is, ezért árulják ezt a növényt átlátszó műanyagcserépben. Nem ajánlatos az orchideát átültetni az átlátszó cserépből, ha mégis át szeretnénk ültetni, akkor hasonló cserepet vásároljunk.

2. Hogyan locsoljuk az orchideát

Az orchidea nem szereti a sok vizet, meleg évszakban 5-7 naponta locsoljuk, hideg évszakban pedig 10 naponta. A locsolás különös módon történik, a cserépben lévő orchideát tegyük egy nagyobb tálba, amelyben langyos víz van. A cserép alját érje a víz, 5 percig hagyjuk benne, majd miután kivesszük a vízből, hagyjuk lecsepegni róla a fölösleges vizet. Ne használjunk erre a célra csapvizet, mert az túl kemény a növény számára. A legjobb, ha szénsavmentes ásványvízzel tápláljuk.

3. Az orchidea és a fény

Az orchidea szereti a fényt, de ne tegyük olyan helyre ahol a napsugarak egyenesen rásütnek. Tegyük olyan helyre ahol világos van. Ne változtassuk gyakran a helyét, mert nem fog virágozni.

4. Az orchidea átültetése

Az orchidea olyan növény amely nem szereti a változást, ezért csak 2 évente egyszer ültessük át. Fontos tudnivaló amikor virágzik nem szabad átültetni. Az új cserép legyen elég nagy 2 új orchidea hajtás számára is és minden képpen legyen átlátszó.

5. Az orchidea és a hőmérséklet

Az orchidea szereti, ha változtatjuk a hőmérsékletet körülötte, nappal 21 – 29 fok legyen, éjjel pedig 15 – 18 C fok.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: ketkes)