Így fehéríts helyesen, hogy sokáig megmaradjon a vakító fehérség és elkerüld ruháid elszürkülését, besárgulását

Sok-sok praktikus tanács, amiket nem is olyan bonyolult követni:

1. Mielőtt fehérítőt használnál egy ruhadarabon, mindig ellenőrizd, mit ír a címke. Ha az áll rajta, hogy nem lehet fehéríteni, akkor nincs mese, felejtsd el. Még a minden típusú anyaghoz (all fabric bleach) ajánlott általános fehérítőt sem szabad alkalmazni rajta.

2. Amikor először használsz egy fehérítőt egy ruhadarabon, végezd el a fehérítő tesztet egy kevésbé látható helyen (gallér vagy mandzsetta belseje), hogy biztos lehess a dolgodban.

3. Miután megállapítottad, hogy alkalmazható, a szokásos módon futtass le egy mosási programot. Ha általános vagy oxigén-alapú fehérítőt használsz, a program kezdetén a gyártó utasításai szerint add hozzá a ruhákhoz. Folyékony klóros fertőtlenítő esetén a gyártó szerinti mennyiséget öntsd bele a mosószer adagoló rekeszbe 5 perccel a program elindulása után.

4. Szárítsd a megszokott módon.

Hogyan kell megelőzni az elszürkülést, besárgulást: 

1. Rendszeresen mosd ki ki a ruhadarabokat minden egyes használat után. Még akkor is, ha nem látod, számos szennyeződés, testnedv halmozódhat fel az anyagban, amely idővel lassan elszürkítheti vagy sárgíthatja.

2. A lehető leghamarabb távolítsd el a foltokat. Az olyan élelmiszerfoltok, amelyeket látsz, azonnal motiválnak, de az izzadtság már más dolog. Ne hagyd, hogy sokáig a ruhán maradhasson és beépüljön a szövetbe. Ha levetted, azonnal tegyél rá enzimes mosószert és dörzsöld meg a hónalj részt, majd hagyd rajta 15 percig.

3. Mindig válaszd el a fehér és a színes ruhákat. Persze, ez egyértelmű, mondhatod most, de valóban NAGYON fontos. Ha ezt nem teszed, akkor szépen lassan a fehér el fog szürkülni. Ha viszont mégis bedobnád a színesek közé, akkor mindig használj színfogót a mosásnál.

4. Válassz fehérítőt tartalmazó mosószert. Így minden mosás alkalmával fehérebbek lesznek a ruháid.

5. Légy pontos az adagolással, mert a túlzott használat is szürkítheti az anyagot, mivel a tisztítószer beépülhet az anyagba és csapdába ejtve a szennyeződést, nem tud megfelelően kitisztulni.

6. Ne töltsd túl a mosógépet. Tudjuk, hogy nehéz megállni, hogy betuszkolj pár pólót, ha a dob tetején még van egy kis rés, de ilyenkor nem tudnak a ruhák rendesen forogni benne. Ha pedig nincs egy kis helyük a szabadabb mozgáshoz, akkor a tisztítószerek nem tudják őket rendesen átmosni, nem tudnak megfelelően kölcsönhatásba lépni a szennyeződéssel.

7. Használd a legmelegebb programot. Minél melegebb a víz, annál több kórokozót ölhetsz meg és annál több szennyeződést tudsz eltávolítani, így megelőzheted az elszíneződést. Mindig ellenőrizd a címkét, hogy hány fokon ajánlott mosni, nehogy összezsugorodjon.

8. Szárítsd a ruhát a címkén található utasításnak megfelelően. A túlszárítás miatt a ruhák viseltessé válhatnak, ezért fontos, hogy mindig jól végezd ezt a gyakorlatot is.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja)