Hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt a nagy színházcsináló, a Szomszédok kedvelt karakterének alakítója

80 éves korában, hosszan tartó, méltósággal viselt, súlyos betegség után elhunyt Éless Béla, a nagy színházcsináló, több színház alapítója és rendezője, akit színészként is viszontláthattunk több darabban is.

Legnagyobb sikerét a Szomszédok kimért adótanácsadójának, Kerei Gusztávnak a megformálásával aratta, aki Janka néninek is udvarolt.

“Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Éless Béla a nagy színházcsináló, az Éless-Szín alapítója, tulajdonosa, művészeti vezetője 80 éves korában, 2020. december 28-án hajnalban örökre elaludt.

Hosszan tartó súlyos betegségét méltósággal, egy volt élsportolóhoz méltóan viselte, de ezt a versenyt sajnos nem tudta megnyerni. Most már egy égi színházi társulatot irányít.

„Akit nem felednek el és szeretettel gondolnak rá, az örökké él!” Búcsúztatásáról később adunk tájékoztatást” – olvasható az Éless-Szín Facebook oldalán.

1963-1973 között a Tatabányai Bányász Színpad tagja volt, amelynek alapító rendezője is volt. Olyan produkciók létrejötte fűződik ehhez az időszakhoz, mint a Kukabúvárok, az Übü király és a Madarak.

1974-1984 között a Budapesti Perem Színpad alapítója, művészeti vezetője, rendezője volt. Kiemelkedő produkciók: Koordinációk, Svejk a II. világháborúban. 1976-1985 között a Magyar Rádió rendezője volt.

1986-1988 között a József Attila Színház rendezője és színésze volt. 1987-1996 között a Tatabányai Jászai Mari Színház alapítója, 1989 óta igazgató-művészeti vezetője. Kiemelkedő produkciók: Pillantás a hídról, Kakukkfészek, Play Strindberg, Öbölből vödörbe. 1997. július 1. és 2008. június 30. között a Budaörsi Játékszín alapítója, igazgató-művészeti vezetője volt. 2008. október 1. óta az Éless-Szín alapítója, igazgató-művészeti vezetője.

Nyugodjon békében.

(Adatok forrása: Wikipedia)