Hollandia talán az egyetlen európai ország, ahol nincsenek kóbor kutyák: 4 dolognak köszönhető mindez

A 19. század óta Hollandia hatalmas kutyanépességgel rendelkezik. Szinte minden családnak az országban volt otthon kutyája, mert az emberek társadalmi státusz szimbólumként tekintették. De a nagyszámú kutya, aki ott élt, egy veszettség járvány kitörését váltotta ki, amely hamarosan az egyik vezető halálozási ok lett.

A félelem miatt sok kutyatulajdonos elkezdett lemondani a háziállatáról, és mivel ez a cselekmény jogszerűnek tekinthető, az utcák mindenféle kóbor kutyával teltek meg.

Hollandia meg akarta változtatni ezeket a szerencsétlen körülményeket. Ezt úgy kezdték meg, hogy olyan napokat szerveztek, amelyeken a sterilizálás és a kasztrálás kötelező volt. Minden ingyenes volt; a kormány fedezte az összes költséget. Ezzel a szuka kutyák 70%-át sterilizálták. Minden kutyának orvosi vizsgálata is volt, hogy ellenőrizze, hogy milyen oltásokra és orvosi szolgáltatásokra van szükségük.

Elhagyás elleni törvények

Ahhoz, hogy minél jobban átvegye az irányítást és véglegesen megszüntesse a problémát, a kormány elfogadott egy törvényt, amely védi az állatokat és jóváhagyott egy másik, állat-egészségügyi és jóléti törvényt. Az új jogszabály arra ösztönözték a tulajdonosokat, hogy megfelelő kezelést biztosítsanak háziállatoknak és megszüntessék a visszaéléseket. Ha a tulajdonosok nem követték őket, legfeljebb 3 év börtönbüntetéssel és 16 000 dollárt meghaladó bírsággal lehet megbüntetni.

Magasabb adók a tenyésztőktől való kutyák megvásárlásához

Azok, akik úgy döntenek, hogy kutyát tartanak otthon, általában úgy döntenek, hogy tenyésztőktől való kutyákat fogadnak örökbe vagy vásárolnak, mert úgy vélik, hogy szebbek és egészségesebbek. Ezért a holland kormány úgy döntött, hogy adókat vet ki a kutyáknak az üzletekben történő vásárlására. Következésképpen ez a hozzáadott költség arra kényszerítette a kutyatulajdonosokat, hogy vegyék figyelembe a háziállatok megszerzésének egyéb módjait, és növeljék a kóbor kutyák örökbefogadásának esélyét.

Figyelemfelkeltő kampányok

Az állam egy másik figyelemfelkeltő kampányt is indított a tudatosság növelése érdekében. Ezúttal az embereknek lehetőségük volt arra, hogy hajléktalan kiskutyákról gondoskodjanak. Lassan, de biztosan az emberek beléjük szerettek, és több mint egymillió kóbor kutyának sikerült találni egy családot és egy biztonságos helyet az élethez. Ez a művelet jelentős hatást gyakorolt a polgárokra, és a lakosság 90%-a örökbe fogadott egy kutyát.

Boldog befejezés a kiskutyáknak

Ez a kormányprogram minden viszontagság ellenére működött. Eredményeiket követően 2011-ben az “Állati Zsarukra” delegálták a munkát, egy a kutyák védelméért és biztonságáért felelős rendőrök csoportjára. Ma a Hollandiában élő kölyökkutyák nemcsak otthon élnek kényelmesen, hanem az ország legtöbb üzletében, éttermében és más létesítményében is elfogadottak.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: 5percblog)