Hétfőn 11-kor hosszan és hangosan megszólalnak a szirénák: szöveges üzenetek is lesznek

A Monitoring és Lakossági Riasztórendszer hangos üzemű próbáját tartják szeptember 5-én, hétfőn 11 órától, az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák – olvasható a katasztrofavédelem.hu oldalon.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következő események történnek majd:

„Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang lesz hallható.

Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”.

Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren a közreadott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Azért, hogy a szirénák folyamatosan megfelelő állapotban legyenek, azokat havonta próbának vetik alá.

Minden hónap első hétfőjén tartják az ellenőrzést, márciusban és szeptemberben hangos, vagyis teljesüzemű próbát, a többi hónapban csökkentett módban szólalnak meg a berendezések

Az idei őszi hangos próba az első teljes tanítási hét első napján lesz – adta hírül az MTI.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!