Halálos injekciót adott be egy 82 éves betegnek egy ápoló Pécsen: kiderültek a vérfagyasztó részletek

A Baranya Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat egy pécsi ápoló ellen, aki halálos dózisú káliumot fecskendezett egy covid betegbe.

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2022 novemberében próbaidős ápolóként dolgozott egy pécsi klinikán.

A vádlott szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát.

A klinika covid részlegén feküdt a 82 éves magatehetetlen állapotú sértett.

A vádlott 2022 december közepén ügyeleti szolgálatot látott el egy ügyeletes orvos, műszakvezető nővér és egy nővér társaságában.

Az aznapi laboreredmények alapján megállapítást nyert, hogy a sértettnek káliumhiánya van, ezért az orvos kálium infúzióban történő beadását írta elő a műszakvezető nővér feladataként.

A nővér a megfelelő protokoll szerint az injekciókat előkészítette, majd a fecskendőket elhelyezte a covid osztály zsilipelő kapuja elé azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után azokat beviszi a beteghez.

Időközben azonban a műszakvezető nővért vizitre hívták, ezért megkérte a vádlottat, hogy ellenőrizze a sértett infúziójának lefolyása hogyan halad.

A vádlott ezt követően kihasználva azt, hogy a tevékenységét senki nem ellenőrzi, magához vette a műszakvezető nővér által előkészített fecskendőket, majd a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen sértett kanüljén keresztül közvetlenül az érpályába fecskendezte a káliumot.

Miután a műszakvezető nővér visszatért a vizitből, észlelte a kikészített fecskendők hiányát. Ezután a sértett szobájába lépve tetten is érte a vádlottat, amint az injekciót a sértettbe fecskendezi.

A sértett néhány perccel később heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenség miatt elhunyt.

Az elkövető cselekménye a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 10 – 20 évig, vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés – derül ki az ügyészség közleményéből.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(A kiemelt kép illusztráció, forrása: Getty Images)