Hagytam, hogy a gyerkőcöm folyton a tablettel és a mobillal játsszon: már tudom mekkorát hibáztam, hiszen meglett az ára

Ez az édesanya egy olyan történetet ír le, ami minden bizonnyal sok szülőnek ismerős lehet. Arra kér mindenkit, tanuljanak az ő hibájából, és nagyon figyeljenek oda a gyerekükre:

“Van egy 1 éves fiam. A probléma 5-6 hónapos korában kezdődött, amikor szinte semmit nem tudtam csinálni tőle annyira sírós volt. Rájöttem, hogy, ha zenét teszek be neki a tableten, akkor elhallgat.

Először csak 5 perc, majd 10 perc, míg végül fél óra is lett belőle, hiszen ez idő alatt én nagyon jól tudtam végezni a dolgaim. Egy idő után a dolog odáig fajult, hogy már órákig is képes volt csendben nézni a tabletet, vagy akár a Tv-t. Én pedig élveztem, hogy csendben van”.

Mi történt? A gyerekem nem hajlandó kommunikálni, nem válaszol, ha kérdezem, nem érti, hogy mi az, ha valamire megkérem, nem néz a szemembe, nem kéri a segítségem…stb.

De, ha a kedvenc reklámja megy a tévében, akkor azt csillogó szemmel bámulja, és bármit képes abbahagyni, és tűzön-vízen át siet, hogy eljusson a tévéhez.

Nem hajlandó játszani, és, ha valamiért elszomorodik, akkor csak a laptoppal tudjuk megvigasztalni. Azt vettem észre, hogy a gyerekem egy csomó mindent nem tud, amit a kortársai, nem úgy fejlődik, ahogy kellene az ő korában.

Nagyon megijedtem. Olyan jeleket produkált, mintha autista lenne. Igen, ő egy virtuális autista volt. Abban a pillanatban minden elektromos készüléket kikapcsoltam, tévét, tablettet, telefont, laptopot stb.

Öt nap leteltével a gyerekem teljesen megváltozott, vidám lett, mosolygott, játszott kommunikált, válaszolt, ha kérdeztem. Még nagyon sokat kell fejlődnünk, de az, hogy láttam, a gyerekem végre él, érdekli a való világ, reagál, és kommunikál, nagyon boldoggá tett.

Azért osztottam meg ezt a történetet, hogy minden anya láthassa, hogy mennyire káros hatása van a virtuális világnak a gyerek fejlődésére.

Ahelyett, hogy bekapcsolnánk a tabletet neki, vegyük ölbe, öleljük meg, és mondjunk egy mesét.”

Bizony megszívelendőek az édesanya szavai. Már ilyen kicsi korban fontos, hogy kellő időt szánjuk gyermekünkre és virtuális eszközök helyett a picik emberi hangot halljanak, emberi törődést érezzenek.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja, a nyitókép illusztráció)