Ha tovább romlik a helyzet, teljes lezárás jöhet Szlovákiában: ezeket az intézkedéseket helyezték kilátásba

Szlovákiában a következő napokban tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket – döntött vasárnap este az Igor Matovic miniszterelnök vezette koalíciós kormány. Az új intézkedések között szerepel a határellenőrzések szigorítása, az ingázóknak 72 óránál nem régebbi tesztet kell felmutatniuk. Ha a lépések nem hozzák az eredményeket, akkor március 21. után lezárják az országot.

A kabinet határozata szerint amennyiben az óvintézkedések három hét alatt nem hozzák meg a várt eredményt, és

Ha nem javul a helyzet, Szlovákiában bevezetik a szigorú lezárást, azaz nagymértékben korlátozzák a közéletet, a kereskedelmi és a gazdasági tevékenységet.

Az ujszo.com portál beszámolója szerint az intézkedések célja, hogy a következő három hétben csökkenjen a járvány intenzitása. Ha ez sem válik be, március 21-ét követően lezárják az országot, leállítják a gyártást, valamint a jelenleginél is szigorúbban korlátozzák majd a lakosok mozgását.

Szerdától kezdve mindazok a személyek, akiknek a szűrése pozitív eredményt hozott, nem hagyhatják el lakásaikat, kivéve, ha orvoshoz mennek. Mindazok, akik közös háztartásban élnek egy fertőzött személlyel, és ennek következtében karanténba kényszerülnek, a szabályok betartásáért anyagi jutalmat kapnak.

Este 8 és hajnali 1 óra között kijárási tilalom lép életbe, kivételt csak a munkába járás vagy az onnan való hazajutás, illetve az orvosok felkeresése jelent.

Ugyancsak szerdától megnyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatú osztályait azon személyek gyermekei számára, akiknek munkába kell járniuk.

Március 8-tól a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk viselése, március 15-tel kezdődően pedig ezeket minden zárt területen kötelező lesz hordani. A rendelkezés alól kivételt kapnak a kiskorúak, akiknek elég lesz a sebészi maszkot viselni.

Az újszó arról is ír, hogy a lépések között szerepel, hogy hetente 500, véletlenszerűen kiválasztott mintán vizsgálják meg, milyen arányban van jelen a brit, illetve a dél-afrikai vírusmutáció az országban.

Emellett csak a saját járásukon belül utazhatnak a természetbe a szlovákok, más járásokba nem. Valamint: szigorítják a határellenőrzéseket, az ingázóknak 72 óránál nem régebbi tesztet kell felmutatniuk.

A kormány intézkedéseinek célja, hogy jelentős mértékben csökkentse Szlovákia lakosságának mozgását és megakadályozza a veszélyes vírusmutációk további terjedését.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI, kiemelt kép: Komka Péter – MTI)