Ha jót akarsz magadnak és a porszívódnak, ezt a 6 dolgot soha ne porszívózd fel

Takarításnál nagyon sok esetben a porszívózás tűnik a legegyszerűbb, legpraktikusabb megoldásnak. Csak fogjuk a gépet, bekapcsoljuk és a kosz nagy részétől már meg is szabadultunk.

Vannak azonban olyan dolgok, amelyek feltakarításához nem ajánlatos a porszívót használni, még akkor sem, ha elsőre ez tűnik a legjobb ötletnek.

1. Kávé, kakaó

Ha a használt kávé kiborul és felporszívózod, azzal elősegíted a penészesedést a porzsákban. A használt kávé ugyanis mindig nedvesek. Az őrölt kávé és a kakaó kis szemcséi pedig eltömítik a porszívó szűrőjét, illetve bekerülhetnek a motorba, amit aztán szépen tönkre is tesznek.

2. Termőföld, növényi részek

Ha feldőlt a virágcserép, és a föld a szőnyegre borult, jobb seprűvel feltakarítani. A vákuum miatt ugyanis a kosz csak még mélyebbre kerül a szőnyegben. Ráadásul, ha a föld nedves, akkor a porszívót is tönkreteheti. A száraz virágrészek és levelek pedig eltömíthetik a csövet, illetve a filtert.

3. Haj és állati szőr

Elkerülhetetlen, hogy haj kerüljön a porszívóba, de ha lehet, a jól látható hajszálakat és állati szőrt inkább seprűvel takarítsd fel, vagy kézzel szedd fel. Mindkettő eltömíti a filtert, és csökkenti a porszívó teljesítményét.

4. Kozmetikumok

A kiborult alapozó, szemhéjpúder és más kozmetikum a legveszélyesebb, amit felporszívózhat. Ezek olyan olajokat tartalmazhatnak, amelyek a meleg hatására elolvadnak, és tönkretehetik a porszívót

5. Üvegszilánk

Bár elég nyilvánvaló, hogy az üvegszilánk kárt tehet a porszívóban, mégis a legtöbben porszívóval takarítják fel a törött üveget. Jobb, ha inkább felsöpröd, mert így biztosan nem sérül a készülék belseje.

6. Liszt

Ha csak egy maroknyi liszt ömlött ki, akkor nyugodtan porszívózd fel, de ha ennél több, akkor jobb, ha kézzel takarítod fel. A liszt károsíthatja a készülék belsejét, akár a motortérbe is kerülhet.

Ezekben az esetekben tehát ne legyünk lusták, fogjuk meg a kisebb vagy nagyobb söprűt meg a lapátot és inkább azt használjuk a takarításhoz, még akkor is, ha így valamivel több ideig fog tartani.

Összességében még így is jobban járunk, mintha elromlana a porszívónk, vagy még nagyobb baj történne.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: Blikkrúzs)