Gulyás Gergely nem kertelt: “Elhúzódó háborúra kell készülni és a háborúra adott szankciós válaszok miatt a…”

A kormány támogatja az Országgyűlés előtt lévő határozati javaslatot az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban és továbbra is azon a véleményen van, hogy mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

Gulyás Gergely közölte, a kormány szerint elhúzódó háborúra kell készülni és a háborúra adott szankciós válaszok miatt a gazdasági nehézségek is megmaradnak.

Hozzátette, a magyar álláspontot világos: Magyarország elítéli az orosz agressziót és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

Azt mondta, a javaslat parlamenti vitájában kiderült, a belpolitikai viszonyok nem változtak, a magyar baloldal továbbra is támogatja a szankciókat, fegyvereket szállítanának Ukrajnának és Magyarországot belesodornák a háborúba.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a szankciók miatt az infláció rekordokat döntött, de a kormány reményei szerint az év utolsó hónapjára egyszámjegyűre csökken, ennek érdekében számos intézkedést hozott a kabinet.

Ezermilliárd forintra emeli a kormány a Baross Gábor-program keretében biztosított vállalati hitelek forrását – közölte a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, ez a keret beruházásra és forgóeszközhitelre ad lehetőséget euró-, illetve forintalapon.

Ismertetése szerint beruházásnál ez 70-30 százalékos arányt jelent az euróhitel javára, forgóeszközhitel esetén pedig 75-25 százalékos az arány.

Közölte, kifejezetten kedvező kamatozású hitelről van szó, az eurókamat 3-3,5 százalék – zöldberuházásoknál van egy további kedvezmény -, a forinthitel 6-6,5 százalékos kamatozású; ez a jelenlegi jegybanki alapkamat és kamatkörnyezet mellett kifejezetten kedvező a vállalkozásoknak.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)